Zanimivosti

Množične aretacije lažnih policijskih invalidov

STA/M.J.
8. 1. 2014, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vodstvo newyorške policije je skupaj z mestnim tožilstvom v torek naznanilo aretacije 72 policistov, osmih gasilcev in petih zaporniških paznikov, ki so obtoženi laganja na prošnjah za nadomestila zaradi invalidnosti in protipravne premoženjske koristi v skupni vrednosti 22 milijonov dolarjev. Lagali so, da so invalidi, v resnici pa so bili zdravi.

Reuters

Policijski komisar New Yorka William Bratton je dejal, da je to šele začetek in da se preiskave nadaljujejo. Prevar bi lahko bilo v vrednosti več 100 milijonov dolarjev. Večina lažnih invalidov naj bi se pretvarjala, da trpi za hudimi duševnimi boleznimi, zaradi katerih ne morejo več opravljati svojega dela.

Največ prijav je bilo povezanih z duševnimi motnjami po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Policist, ki je trdil, da hudo trpi, je na primer na Floridi odprl šolo borilnih veščin, obenem pa prejemal tisočake iz zveznega proračuna za invalidsko pokojnino.

Med aretiranimi so bili štirje, ki so obtoženi, da so policistom, gasilcem in paznikom desetletja pomagali izigravati sistem. To so 89-letni svetovalec za nadomestila Thomas Hale, 83-letni odvetnik, tožilec in upokojeni agent FBI Raymond Lavallee, 64-letni upokojeni policist Joseph Esposito in 61-letni svetovalec policijskega sindikata John Minerva.

Preiskava se je začela pred petimi leti, ko so pri zveznem uradu za pokojnine opazili sumljivo veliko podobnih prošenj za invalidnine. Veliko prošenj je namreč vsebovalo skoraj enake utemeljitve, še posebej tiste, ki so jih vložili policisti. Lažni invalidi so od četverice svetovalcev dobili nasvete, ki so jih plačali s podkupninami.