Zanimivosti

Poznate vse pasti razprodaj?

Sašo Avramovič
5. 1. 2014, 22.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Od ponedeljka bomo na svoj račun prišli vsi ljubitelji nakupov. Pa tudi tiste, ki mogoče to niste, bodo verjetno premamili popusti trgovcev z oblačili in obutvijo. Znižanje je lahko največ 50-odtotno, trajanje razprodaje pa trgovec, če se seveda zanjo odloči, določi sam, vendar lahko traja največ 60 dni.

Reuters

Po zakonu in pravilih trgovec, ki se odloči za sezonsko razprodajo, te ne sme začeti prej kot prvi delovni ponedeljek v januarju. To je v letošnjem letu 6. januar. Z zakonom je tudi določeno, da razprodaja ne sme trajati več kot 60 dni. Kot lahko razberemo s spletne strani Trgovinske zbornice Slovenije, mora podjetje, ki izvaja razprodajo, to objaviti na krajevno običajen način. Objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati podatke o vrsti blaga, odstotku znižanja in trajanju razprodaje. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. In še to – če je odstotek znižanja objavljen v razponu (na primer: »od 20 do 50 %« ali »do 40%«), mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti blaga, ki je na razprodaji. Prav tako mora biti blago, ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in znižano ceno. (SE PONOVI?)

Trgovec pa se lahko odloči tudi, da ne izvaja razprodaje. V tem primeru lahko v času razprodaj oziroma pred tem izvaja druge procese, ki so povezani s pospeševanjem prodaje (akcije, ugodnosti, popusti itd.). V tem primeru pa mu ni treba upoštevati nekaj zgoraj navedenih točk zakona in pravil.

»Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Kljub znižani ceni pa mora biti brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako.«

Zelo pomembo je, da trgovci pred uvedbo popusta ali razprodaje ne dvignejo cen izdelkov in jih nato znižajo z namenom višjega odstotka znižanja, ki privablja kupce, saj gre v tem primeru za navidezna znižanja oziroma navidezno razprodajo, ki je po zakonodaji prepovedana.

Preden se bomo podali po trgovinah, med gruče ljudi, iskaje nove hlače, čevlje, srajco … je dobro poznati svoje pravice, ki jih imamo kot kupci. Kot piše na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), mora biti blago na razprodaji kljub znižani ceni brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. Če se slučajno izkaže, da ima izdelek stvarno napako, imamo kot potrošniki pravico uveljavljati reklamacijo, prav tako kot v redni prodaji, v času izven sezonskih razprodaj. Kako pa je z vračilom brezhibnega izdelka? »Če ste na razprodaji kupili izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu ne želite imeti, trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. Od poslovne prakse posameznega trgovca pa je odvisno, kako bo obravnaval vašo zahtevo. Če trgovec takšen izdelek zamenja ali izstavi dobropis, se to šteje za dober poslovni običaj,« je še navedeno na strani ZPS.

Razprodaja lahko traja največ 60 dni.

Malo drugače pa velja, če boste nakup opravili prek spleta. Izdelek lahko namreč v 14 dneh pošljete nazaj že iz razloga, da vam ni všeč oziroma ker ste si premislili in izdelka ne želite imeti.

Kljub vsemu pa lahko gre pri razprodajah kaj narobe, zato so za nadzor nad upoštevanjem pravil, ki veljajo za sezonske razprodaje, pristojne lokalne izpostave tržnega inšpektorata po Sloveniji.