Zdravje

V kateri hrani grozi salmonela?

Sašo Avramovič
5. 1. 2014, 22.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ste vedeli, da bakterije salmonele ne najdemo samo v perutnini, klobasah, jajcih, sladoledu in majonezi, ampak tudi denimo v orehih, sezamu in kosmičih?

Arhiv Svet24

Najpogostejši vzrok okužbe s salmonelo je premajhna skrb za higieno. Bakterija povzroča bljuvanje in drisko, najbolj ogroženi pa so starejši in otroci. In kako se lahko še zaščitimo pred okužbo?

Salmonela je občutljiva za temperature, višje od 80 stopinj Celzija, zato jo lahko uspešno zatremo že s toplotno obdelavo hrane. Pri zamrznjeni hrani skrbno pazimo, da živilo ohranimo zamrznjeno vse do uporabe. Hrana naj vmes nikar ne odmrzne ter nato spet zamrzne.