Zdravje

Zdravljenje s kitajsko medicino

Arhiv Lepe&Zdrave;
5. 1. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ko začutimo bolečino ali se srečamo z boleznijo, v zahodnem svetu najpogosteje izberemo eno od naslednjih dveh možnosti.

Thinkstock

Ko začutimo bolečino ali se srečamo z boleznijo, v zahodnem svetu najpogosteje izberemo eno od naslednjih dveh možnosti: vzamemo tableto ali obiščemo zdravnika, ki nam predpiše terapijo ali tablete proti natančno določenem obolenju ali težavi. Zadovoljni smo, ko je bolezen odpravljena, in se ne sprašujemo več o vzrokih, da se je pojavila.

Diagnostika v TKM-ju tako prepoznava zunanje telesne spremembe, po katerih sklepa na neuravnovešeno delovanje organov.

Tradicionalna kitajska medicina, več kot 4000 let star medicinski sistem, ki razvoj bolezni pripisuje porušenemu ravnovesju v telesu, pa išče vzroke zanj in jih odpravlja, zdravljenja se loteva celostno in se ne spopada samo s simptomi. Pri tem upošteva, da je človekovo zdravje odvisno tako od zunanjih dejavnikov, okolja in letnih časov, kot notranjih – misli, čustva, dedna zasnova. Prav tako velja, da je vsak organ povezan z določenim tkivom in telo deluje kot celovit sistem.

Diagnostika v TKM-ju tako prepoznava zunanje telesne spremembe, po katerih sklepa na neuravnovešeno delovanje organov. Ko odkrije izvor neravnovesja, ki povzroča bolezenske znake, jih odpravlja s terapevtskimi pristopi, ki zajemajo akupunkturo, akupresuro, moksibustijo (s tlečo cigaro iz divjega pelina segrevamo določene točke in s tem izboljšamo pretok energije po meridijanih), masažo tuina, či gong, zdravljenje z ventuzami, pa tudi zeliščno in prehransko terapijo.