Zdravje

Rešil ga je!

PGD Studeno
3. 1. 2014, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pred dnevi je vodstvo Prostovoljnega gasilskega društva Studeno za svoje člane in vaščane organiziralo delavnico temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja.

V svojem matičnem gasilskem društvu je delavnico izvedla ekipa POMAGAJMO (sebi in drugim – PSD), ki deluje v sklopu Društva Vita iz Pivke. Delavnico je vodila Lili Primc, ki je tudi vodja projekta PSD, pomagala pa sta ji Duško Gojič (predsednik Društva Vita Pivka) in Nina Petrovič.

PGD Studeno

Lili in Duško sta prav tako člana PGD Studeno. Tako izvajalci kot udeleženci so bili z izobraževanjem zelo zadovoljni, saj so poleg informacij o oživljanju in uporabi defibrilatorja izvedeli še marsikaj zanimivega s področja pomoči sočloveku. Izvajalci so bili navdušeni nad izkušnjami, ki so jim jih na delavnici zaupali udeleženci. Dogovorili so se, da bodo podobne delavnice izvajali večkrat, ženski del udeležencev pa se je navdušil tudi nad možnostjo izobraževanja s področja medsebojnih odnosov, komunikacije, prehrane v današnjem času, uporabe zelišč ter vaj za boljše fizično in psihično počutje, kar vse spada v sklop programa PSD.

Delavnica je bila dodatno obogatena z izkušnjo predsednika PGD Studeno, Roka Pečarja: gospa, ki ji je Rok letos rešil življenje z masažo srca in brez uporabe defibrilatorja, je opisala dogodek do takrat, ko se je še zavedala, priče dogodka pa so opisale dogajanje neposredno po srčnem zastoju. Dejstvo je, da gospa brez Rokovega pravilnega in hitrega ukrepanja ne bi preživela, kar so potrdili tudi zdravstveni delavci po okrevanju.

PGD Studeno

Gospa, ki je bivša zdravstvena delavka, danes nima posledic in živi normalno. Izvajalci so hvaležni, da je na delavnici ves čas aktivno sodelovala in jo popestrila z mnogimi izkušnjami iz svojega zanimivega življenja. Rok je za svoje dejanje decembra letos prejel medaljo načelnika generalštaba Slovenske vojske. Povedal je, da je priznanja najbolj vesel zato, ker s tem Slovenska vojska, kjer je tudi zaposlen, pokaže, da ceni in spoštuje take pripadnike ter je nanje ponosna. "Mi pa smo ponosni, ker podpira program in v njem tudi sodeluje," je povedala Lili Primc. PGD Studeno bo ta mesec prejelo tudi defibrilator, ki ga bodo donirale Ljubljanske lekarne; te so pred kratkim odprle svojo poslovalnico v Mercatorjevem centru v Postojni.