Zabava

Lažje je biti pevec kot kitarist

Sonja Javornik
3. 1. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pred kratkim je Matjaž Jelen izdal drugi samostojni album. Nekoč član legendarne skupine Šank rock pravi, da še nikoli ni bil tako zadovoljen s kakšno ploščo. Ponosen pa je tudi zato, ker tokrat ni samo pel, temveč je odigral tudi večino kitarskih delov.

Arsen Perič / Krater Media Agency

Izdali ste drugo samostojno ploščo z naslovom Nov dan. Ali se precej razlikuje od prve?

Veliko se razlikuje – kot nov dan in nova noč. Moj cilj je bil, da naredim album, s katerim bom zadovoljen jaz, ekipa, ki sem jo povabil k sodelovanju, in s katerim lahko ponosno stopim pred poslušalce. Zdaj, ko držim ploščo v roki, lahko rečem, da mi je to tudi uspelo.

Arsen Perič / Krater Media Agency

Ali prej niste bili ponosni na svoje projekte?

Seveda sem bil, vendar mi vedno nekaj ni bilo najbolj všeč. Pri prejšnji plošči sem bil preveč razpuščen in prepričan, da mi bo uspelo, na koncu pa ni bilo tako. To je bilo leta 2001, v času, ko ni delovala skupina Šank rock. Ta album je logično nadaljevanje, saj želim ostati pevec, predvsem pa sem ponosen na to, da sem sam odigral veliko kitar, od električnih do akustičnih.

Arsen Perič / Krater Media Agency

Ali je razlika, če samo pojete?

Skoraj je lažje biti kitarist kot pevec. Vse spoštovanje do kitaristov. Vse težje stvari je v studiu sicer zaigral Eki, ki bo tudi z menoj na koncertih. Želel sem izraziti svoja hotenja in jih zaigrati s svojimi kitarami. Na plošči je dvanajst pesmi in nekatere sem moral posneti večkrat, da so dobro zvenele, nekatere pa so uspele v prvem poskusu. Verjetno je res večji del na vokalistu, saj ljudje prisluhnejo predvsem vokalu. Kot vokalist imaš težje delo, čeprav ne želim poniževati kitaristov ali drugih glasbenikov ... S tem albumom sem odkril, da je glasba res nekaj unikatnega, marsikaj pa je še neodkritega. Zato imam voljo in željo, da delam naprej.

Kako se počutite, ko poslušate svoje zgodnje posnetke?

Takrat se tolažim, da je bilo to obdobje mojega življenja, na katero sem lahko ponosen. Tudi športniki so bili slabši na začetku svoje kariere, ali pisatelji, katerih vsaka nova knjiga je običajno boljša.

Arsen Perič / Krater Media Agency

Ali se kdaj glasbe naveličate in si želite le še tišino?

V petek smo vadili osem ur in po tem si človek želi le še tišino. Že naslednji dan smo spet imeli vaje in tega sem bil vesel. Dobro je, da človek dela tisto, kar ima rad, meni pa je največje plačilo aplavz.

Ali poslušate glasbo tudi doma in v avtomobilu?

Bolj ali manj poslušam glasbo neprestano, in to zelo na glas. Hvala bogu se sosedje ne pritožujejo.