Zanimivosti

4 evre za kilogram cvetače?!

Sašo Avramovič
10. 12. 2013, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Čeprav zima ni 'najbogatejši' letni čas, ko govorimo o zelenjavi, vseeno najdemo nekaj izjem. Med priljubljeno zimsko zelenjavo štejemo ohrovt, brokoli, cvetačo, zeleno, pa še kaj bi se našlo. Odpravili smo se na glavno ljubljansko tržnico, da bi preverili ponudbo in cene, te pa smo nato primerjali tudi v treh večjih trgovinah.

*Cene so bile popisane 9. 12. 2013.

Na glavni ljubljanski tržnici je kljub nižjim temperaturam in mrzlim dnem ponudba zimske zelenjave pestra. Za kilogram navadnega ohrovta bomo morali odšteti od enega evra in pol do dveh evrov, za kilogram brokolija od 3 do 4 evre, cene kilograma cvetače pa se v središču Ljubljane gibljejo med 2,5 evra in 4 evri. Za kilogram zelene (gomolj) bomo na tržnici odšteli od dva do tri evre.

 

Pa poglejmo, kako se cene na glavni ljubljanski tržnici razlikujejo od tistih v trgovinah. V Intersparu stane kilogram ohrovta 0,94 evra, kar je več kot pol evra ceneje, kot stane najcenejši kilogram na tržnici. Brokoli (kilogram) dobimo v Intersparu za 2,79 evra, to je 21 centov ceneje, kot stane najcenejši kilogram brokolija na tržnici. Poglejmo cvetačo. Kilogram slednje dobimo v Intersparu za 1,89 evra (približno 60 centov ceneje kot na tržnici), kilogram zelene (gomolj) pa nas bo v Intersparu stal 1,19, kar je približno 80 centov ceneje kot najcenejši kilogram na tržnici.

V Mercatorju stane kilogram navadnega ohrovta 1,29 evra (21 centov ceneje kot na tržnici), kilogram brokolija3,75 evra (75 centov dražje kot najcenejši kilogram na tržnici), kilogram cvetače 1,99 evra (približno pol evra ceneje kot na tržnici) ter kilogram zelene (gomolj)1,19 evra (približno 80 centov ceneje kot na tržnici).

Poglejmo še v trgovine Tuš. V teh stane kilogram ohrovta 0,95 evra (več kot pol evra ceneje kot na tržnici), kilogram brokolija 2,99 evra (približno enaka cena kot najcenejši kilogram brokolija na tržnici) in kilogram zelene (gomolj) 1,29 evra (približno 70 centov ceneje kot na tržnici). V dveh ljubljanskih trgovinah Tuš (v BTC-ju in na Viču) smo iskali tudi cvetačo, a je nismo našli.

V razpredelnici pa lahko najdete cene zimske zelenjave v trgovinah in jih primerjate s tistimi na glavni ljubljanski tržnici: