Zanimivosti

Šeškal je in šeškal po ritki!

uk
15. 11. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okoli leta 1680 je London pretresal precej nenavaden zločinec, ki so ga takratni mediji tudi malce v šali poimenovali Whipping Tom – Šeškalni Tom. Šeškalni Tom je ulice Londona teroriziral tako, da je nenadoma pritekel do nič hudega sluteče ženske, jo vrgel čez kolena, ji dvignil krilo in jo našeškal, medtem pa vpil 'spanko, spanko, spanko', kar v grobem prevodu pomeni 'šešk, šešk, šešk'. Ko je žensko nekajkrat udaril po zadnjici, je hitro zbežal in zdelo se je, kot da se je pogreznil v zemljo.

V nekem trenutku so napadi postali tako hudi in pogosti, da so po mestu patruljirali policisti, oblečeni v ženske, v upanju, da bodo nepridiprava ujeli. A Šeškalni Tom je bil preveč prebrisan, da bi ga kar tako ujeli. Zanimivo je tudi, da so takratni mediji poročali, da si je Tom za žrtve izbiral same lepe mlade ženske, kar je verjetno izločilo še tako skrbno našemljene policiste.

Ker ga preprosto niso mogli ujeti, so nekateri verjeli, da ima Tom posebne supermoči. Za šeškanje je večinoma uporabljal svoje roke, tu in tam pa je ženske našeškal s šibo. Najraje je svojo žrtev vrgel čez kolena in jo našeškal, če je imel dovolj časa.

Naj se sliši še tako smešno, je bil Tom resna nadloga in ljudje so se ga bali. Ženske so s seboj nosile orožje, trume ljudi pa so se zbirale z namenom, da Toma ujamejo in ga na mestu linčajo. A prefriganega Toma niso nikoli ujeli.