Zanimivosti

Na Mednarodni vesoljski postaji prava virusna epidemija

jp
15. 11. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mednarodna vesoljska postaja je verjetno zadnji kraj, kjer bi hoteli biti, če bi vas napadel računalniški virus. A prav s tem se je spopadla vesoljska postaja, saj naj bi ruski kozmonavti sisteme na krovu okužili z računalniškim virusom, ki je prišel z USB-ja (univerzalnega serijskega vodila).

Kot je dejal ruski strokovnjak za javnost Eugene Kaspersky, naj bi bila v začetku leta na Mednarodni vesoljski postaji prava virusna epidemija: »Kozmonavti občasno pridejo z okuženimi USB-ji. Ne šalim se. Govoril sem z nekaterimi izmed njih, ki pravijo, da občasno na postaji ponagaja kakšen virus.«

Vendar pa ni povedal, ali  programske tegobe povzročajo resnejše težave oziroma kdaj točno so se sploh začele, niti kako so inženirji težavo odpravili. A kot se zdi, naj bi se nekaj takšnega zgodilo maja letos, ko so na vesoljski postaji operacijske sisteme Windows zamenjevali za Linuxove.

Po poročanju nekaterih naj bi se nekaj podobnega na Mednarodni vesoljski postaji zgodilo že leta 2008, ko so odkrili virus za krajo varnostnih gesel. Krivci naj bi bili ruski kozmonavti, ki so na krov prinesli okuženi prenosni računalnik.