Zanimivosti

Kako pripraviti Martinovo gos?

Katja Kmet
9. 11. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za praznik, ko mošt dozori in se spremeni v vino, lahko hitro pripravimo okusno in tradicionalno martinovo pojedino.

Martinova gos (osnovni recept, brez nadeva) 

Za od 6 do 8 oseb

Priprava: 10 minut

Pečenje: približno 3 ure 

Sestavine:

*od 3 do 4 kg težka mlada gos
* sol
* poper
* voda 

Priprava: Gos oplaknemo z zunanje in notranje strani. Maščobno žlezo na zadku odstranimo. Gos osušimo s papirnato brisačo ter jo z zunanje in notranje strani natremo z mešanico soli in popra. Gos položimo v pekač (takšen, ki ima tudi pokrov) in prilijemo toliko vode, da sega 2 cm visoko. Pekač pokrijemo in postavimo v pečico, segreto na 190 stopinj. Ko se gos peče, jo vsako uro polijemo z maščobo, ki se nabira v pekaču. Zadnjih 15 minut jo pečemo brez pokrova. Ko pokrov odstranimo, gos še zadnjikrat polijemo z maščobo, poleg tega pa tudi nekoliko posolimo. Tako bo koža hrustljavo zapečena in posebej okusna.

Nasveti

Gosja pečenka bo dobra le, če izberemo primerno gos. Gosi iz proste reje imajo okusnejše meso in so manj mastne. Za peko je najboljša mlada gos, težka okoli 4 kg. Izberemo lahko tudi zamrznjeno gos, a jo moramo pravočasno odtaliti in temeljito umiti pod tekočo vodo.

Perutninsko pečenko pečemo v globokem litoželeznem pekaču, ki ima tudi pokrov, ali pa na rešetki iz pečice, pod rešetko pa podstavimo veliki pekač, da vanj kaplja maščoba. Lahko pa pečemo pečenko tudi v velikem pekaču iz pečice. V teh primerih moramo pečenko pogosteje polivati, medtem ko ostane v pekaču s pokrovom sočna tudi brez polivanja. Priporočljivo je, da pečenko med pečenjem enkrat obrnemo. Če pečemo pečenko v cevasti foliji, ostane pečica čista, pečenka pa je sočna in ni nam je treba ne polivati ne obračati.

Pekač postavimo v spodnjo tretjino pečice, tako da je pečenka v njem enakomerno oddaljena od vseh sten pečice.

Ko pripravljamo perutninsko pečenko,  je čas pečenja odvisen od velikosti, torej teže pečenke. Za raco računamo 70 minut na kilogram teže, za gos pa od 45 do 50 minut na kilogram teže.

Gosje meso je precej mastno. Po peki ostane maščoba v pekaču, na površini omake od pečenja. Posnamemo jo z zajemalko in prihranimo. Lahko jo uporabimo ob drugih priložnostih: dodamo jo maščobi, na kateri pečemo krompir, ali pa izdatnim zimskim enolončnicam.

K pečenki običajno postrežemo priloge, kot so rdeče zelje, pečena jabolka, brusnice ali zelenjavna omaka, pa seveda mlinci ali kruhovi cmoki ali štruklji. Gosja ali račja pečenka je še okusnejša, če jo pripravimo z nadevom. Poleg tega je takšna pečenka izdatnejša, saj lahko poleg razkosane pečenke ponudimo za prilogo tudi nadev.

Da bo kožica prav posebno hrustljava: ko je pečenka že skoraj pečena, jo polijemo z malo osoljene vode in nato pečemo v odkritem pekaču in pri temperaturi 250 stopinj še 10 minut.

Kako razkosamo gos ali raco? Najprej v sklepu odrežemo krače, nato peruti. Nazadnje zarežemo po sredini prsnice, odluščimo prsna kosa in ju prečno narežemo na rezine.

Pečena gos s prilogami zadostuje za 6 oseb. Če je za nas toliko mesa preveč, spečemo namesto gosi raco (približno 2,5 kg), ki s prilogami zadostuje za od 3 do 4 osebe. Raco lahko nadevamo na primer z majhnimi, kiselkastimi jabolki. Med peko jo polivamo s sokom iz pekača. Ko je pečena, jo pustimo počivati najmanj 10 minut, preden jo razrežemo. Razrezane kose zložimo na pekač s kožo navzgor. Pod grilom v pečici te kose pečemo še od 4 do 5 minut, da hrustljavo porjavijo..


Več receptov poiščite v tiskani Jani (št. 45, izid: 5.11.2013).