Zanimivosti

Mineva 118 let od izredno pomembnega odkritja

STA
8. 11. 2013, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan radiologije in s tem odkritje rentgenskih žarkov leta 1895, za kar je zaslužen nemški fizik Wilhelm Conrad Röntgen. Slovenski radiologi bodo mednarodni dan obeležili s proslavo ob 90-letnici ustanovitve najstarejše radiološke ustanove v Sloveniji, in sicer Rentgenskega inštituta za Slovenijo in Istro.

Leta 1923 je bil rentgenski inštitut ustanovljen v okviru bolnišnice Ljubljana, vodil pa ga je prvi slovenski rentgenolog Alojz Kunst. Izvajali so rentgenske preiskave na področju ortopedije, travmatologije, pulmologije, urologije, ginekologije in prebavil. Prvi rentgenski aparat so v Sloveniji sicer kupili že leta 1900.

Klinični inštitut za radiologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se danes ne ukvarja več le z diagnostiko, temveč tudi z zdravljenjem bolezni. Med njihovimi nalogami so znotrajžilne postavitve pokritih žilnih opornic, odstranjevanje strdkov iz arterij v možganih, širjenje arterij pri sladkornih bolnikih ter terapevtski posegi na urološkem in gastro-abdominalnem področju. Tam z metodami intervencijske radiologije nadomeščajo obsežne in zahtevne operacije, so na inštitutu zapisali v sporočilu za javnost.

Na inštitutu so lani opravili nekaj manj kot 300.000 posegov pri več kot 255.000 bolnikih. Leta 2007 so med prvimi na svetu začeli uvajati znotrajžilne metode odstranitve krvnih strdkov s sodelovanjem s podobnimi centri v Švici in Nemčiji. Z nevrologi Nevrološke klinike so razvili doktrino hitre in učinkovite terapije možganske kapi, ki jo opravijo v največ šestih urah po prvih znakih kapi, so zapisali na inštitutu.

Na inštitutu pa se soočajo s starostjo aparatov, ki jih uporabljajo pri delu. Trenutno sicer pričakujejo novega, ki bo nadomestil dva aparata, stara 21 in 22 let, vendar pa je 67 odstotkov obstoječih aparatov starejših od sedem let.