Zanimivosti

Konec legende o jetiju?

J. P.
21. 10. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki so prepričani, da so dokončno razvozlali uganko o jetiju – veliki beli snežni živali, ki naj bi živela na odročnih področjih himalajskih gora.

So znanstveniki končno strli skrivnost jetija?

Jetija imajo zaradi pomanjkanja dokazov o njegovem obstoju za legendo, a kaže, da naj bi šlo za velikega rjavega medveda. DNK-analiza domnevnih vzorcev naj bi namreč odkrila genetsko povezavo s starodavnim polarnim medvedom.

 Stoodstotno ujemanje

Znanstveniki zato domnevajo, da mora visoko v Himalaji obstajati podvrsta rjavega medveda, ki izhaja iz prazgodovinske živali. Poročila tako domačinov kot turistov o opažanjih jetija obstajajo že stoletja. Bryan Sykes, profesor za človeško genetiko na univerzi v Oxfordu, je analiziral vzorce dlake dveh neznanih živali: ene z območje zahodne himalajske regije Ladakh in druge iz Butana. Kot pravi, so najnaprednejše analize, ki so bile na voljo, pokazale stoodstotno ujemanje z vzorcem čeljusti starodavnega polarnega medveda iz Svalbarda na Norveškem.

 Ostanek iz pradavnine?

Ta prihaja iz časa pred vsaj 40.000 leti, ko sta se polarni in rjavi medved začela ločevati kot sicer izredno sorodni vrsti. Sykes zato meni, da gre najverjetneje za križanca med obema, kar se zgodi, kadar pride do prekrivanja teritorijev obeh vrst.