Zanimivosti

Pazite se SMS klubov!

Marjan Kodelja, Moj mikro
14. 10. 2013, 18.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V preteklosti so bili tako imenovani SMS-klubi dober način molzenja uporabnikov mobilnih telefonov. Zaradi pametnih telefonov in brezplačnih aplikacij in storitev zanje, predvsem pa zaradi spremenjene zakonodaje je kazalo, da so te storitve stvar preteklosti. Vendar se »ponudniki« dobro držijo in iščejo nove načine za svoje početje.

SMS-klubi niso več način, kako priti do poceni iger, zaslonskih fotografij ali zanimive melodije zvonjenja, temveč oblika neposrednega trženja. V tem primeru oglaševalec svojo storitev trži neposredno potencialnim strankam, tako da jim pošilja SMS-sporočila, ki pa so plačljiva. Lahko, da se uporabnik tega ne zaveda, saj je to zapisano v drobnem tisku, ki ga zelo radi preskočimo, ali pa celo na nekem drugem spletnem naslovu. Novačenje uporabnikov poteka večinoma na spletu, na primer znotraj storitev, ki omogočajo prenos takih in drugačnih datotek. Nelegalnih in zato toliko bolj želenih! Videli pa smo že primere, ko so bile naročniške vabe del oglasov znotraj spletnih strani medijev.

Verjetno ste na spletu že naleteli na odskočno okno z nagradno igro, ki se je odprlo, ko ste brskali po čisto običajni spletni strani. Igra od udeležencev zahteva, da na štirimestno številko pošljejo SMS-sporočilo. Član lahko postanete tudi, če izpolnite spletni vprašalnik, v katerega morate vpisati svojo telefonsko številko. Ponudnik storitve, ki je tako ali drugače pridobil telefonsko številko, pošlje potrditveni SMS, ki vključuje izjavo (ne pa tudi podrobnosti), da se strinjate s pogoji včlanitve v klub. Če odgovorite pritrdilno, ste postali član.

Ne priporočamo vam, da postanete član kluba, saj ima od tega korist le ponudnik. Vedno in povsod morate paziti, komu posredujete telefonsko številko, še zlasti pa bodite pozorni na nagradne igre – spletne in tiste v bolj običajnih medijih –, saj se ponudniki še kako dobro zavedajo, da lepa nagrada lahko prepriča uporabnike. Kdo pa vam zagotavlja, da so bile nagrade res podeljene? Lahko gre tudi za lažne obljube in manipulacije. Nagradne igre, na katere ste lahko naleteli na slovenskih straneh, so organizirala podjetja, registrirana v tujini, zato ni bilo nadzora, ali so res podelili nagrade. Posebej ranljivi na tovrstno početje pa so otroci, ki se še ne zavedajo vseh pasti prevarantov, zato so njihove 'najljubše' žrtve. Pri zlorabi se najprej obrnite na svojega mobilnega operaterja, ki vam bo povedal, kako izklopiti prejemanje oglasnih sporočil.

Naročniške pasti postajajo tudi bolj izpopolnjene. Nov način prijave v SMS-klub poteka nekako tako. Ponudnik na telefonsko številko uporabnika pošlje SMS-sporočilo. V njem ni zapisano ničesar takega, kar bi na prvi pogled izdajalo namen pošiljatelja. »Imate eno sporočilo, odgovorite z DA, da ga vidite.« Radovednost naredi svoje, morda pa je kaj pomembnega. Odgovorite z da in že ste ponosen nov član kluba, v katerega se sploh niste hoteli včlaniti in od katerega zagotovo ne boste imeli ničesar uporabnega. Le mesečni račun za mobilno telefonijo bo višji. Veliko uporabnikov se včlanitve zave, šele ko prejme račun.