Zanimivosti

Na Jupitru in Saturnu menda dežujejo diamanti

J. P.
14. 10. 2013, 15.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po besedah znanstvenikov naj bi kosi diamantov plavali v vodiku in tekočem heliju v ozračju Saturna in Jupitra. Še več: na manjših višinah lahko ekstremen pritisk in temperatura stalita dragocen dragulj, kar pomeni, da lahko ti dobesedno dežujejo.

Na Jupitru in Saturnu menda dežujejo diamanti.

Raziskovalci dodajajo še, da ideja o gorah diamantov na Saturnu ni tako zelo za lase privlečena. Diamanti lahko nastanejo, kadar elementarni ogljik, ki na Saturnu nastane ob velikanskih nevihtah, pade globoko v ozračje planeta, kjer je zdrobljen v biser. Ti trdni diamanti nato potujejo v globine planeta, kjer se v bližini jedra utekočinijo.

Čeprav gre še vedno za skrivnosten postopek, znanstveniki menijo, da na Zemlji diamanti nastajajo 160 kilometrov pod površjem. Bodoči diamant mora biti segret na približno 1100 stopinj Celzija in stisnjen pod pritiskom 51 milijonov kilogramov na kvadratni centimeter. Za konec mora še čim prej pripotovati na Zemljino površje – po navadi s hitro premikajočo se magmo –, da se ohladi. Nekateri znanstveniki menijo, da je povsem mogoče, da bodo na Saturnu nekoč rudniki diamantov.