Zanimivosti

Vpogled v eksotični svet

J. P.
5. 10. 2013, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Astronomi so ustvarili prvi zemljevid oblakov planeta zunaj našega sončnega sistema. Gre za planet Kepler-7b, ki ga je odkril istoimenski teleskop.

Wikipedia
Kepler-7b

Raziskovalci so uporabili podatke, ki sta jih pridobila Nasina teleskopa Spitzer in Kepler. Sodeč po njima, vroči velikan premore oblake na zahodu in jasno nebo na vzhodu.

Kepler-7b je nekakšna nenavadnost, saj je večji od Jupitra, a z manjšo maso.

Astronomi so predtem že ustvarili temperaturne različice zemljevidov planetov, ki krožijo okrog drugih zvezd, tokrat pa je prvič, da so pod vpogled vzeli strukture oblakov na oddaljenih svetovih. Kepler-7b odbija več svetlobe kot večina velikih planetov, kar strokovnjaki pripisujejo oblakom v njegovi atmosferi. V nasprotju z Zemljo se vzorci oblakov skozi čas pretirano ne spremenijo. Kot pravijo astronomi, so prešli prek zgolj zaznavanja eksoplanetov do njihovega razumevanja.

Kepler-7b je nekakšna nenavadnost, saj je večji od Jupitra, a z manjšo maso, še dodajajo raziskovalci. Nasina odkritja bi bila lahko glavni vzrok za prihodnjo uporabo podobnih tehnik za proučevanje atmosfer Zemlji podobnih planetov zunaj našega sončnega sistema.