Svet

Opeharjena astronavta

J. P.
5. 10. 2013, 07.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

William 'Bill' Anders in James 'Jim' Lovell sta se v zgodovino zapisala leta 1968, ko sta v okviru odprave Apollo 8 po članih ekipe in sorodnikih poimenovala kraterje in druge značilnosti vzdolž svoje poti.

Wikipedia
Odprava Apollo 8

Štirideset let po svojem dosežku pa sta odkrila, da je mednarodna astronomska zveza njuna poimenovanja prestavila na temno stran Lune, ki ni vidna z Zemlje. To naj bi se zgodilo že v sedemdesetih letih devetnajstega stoletja, vendar pa je zveza pozornost pritegnila šele zdaj, ko je oglaševala javno poimenovanje nebesnih teles vključno z Luninimi znamenitostmi.

Odprava Apollo 8 predstavlja prvi let s človeško posadko okrog Lune, ti astronavti pa so bili prvi ljudje, ki so videli tudi njeno drugo plat. 

V zvezi s tem je William Anders zapisal: ''Mislil sem, da bodo naša poimenovanja imela prednost, ko pa je mednarodna astronomska zveza našo posadko počastila z imeni kraterjev, je izbrala tri, ki ne le da so bili daleč stran od naše dejanske poti, ampak tudi v popolni temi v času odprave.''