Svet

S posiljevalcem je obračunal po svoje

Arhiv
4. 10. 2013, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Aaron Vargas je ustrelil moškega, ki ga je pred leti nadlegoval. Zdaj je v zaporu – a nekateri pravijo, da bi moral na svobodo. Soočenje se je pripravljalo dolgo in bilo končno hladne februarske noči leta 2009, ko je Aaron potrkal na vrata prikolice v Fort Braggu v Kaliforniji. Bil je pijan in v rokah je držal pištolo kalibra 44. Ko je 63-letni Darrell McNeill prišel do vrat, sta se moška sprla.

Aaron se je osvobodil na edini način, ki se mu je zdel mogoč.

Potem je le ena krogla preluknjala Darrellova jetra in mu raztrgala glavno arterijo. Aaron je v prikolici počakal približno 15 minut, dokler ni bil Darrell mrtev. Aprila letos Aaron na sodišču krivde za premišljen uboj ni ne priznal ne zanikal. Obsojen je bil na devetletno zaporno kazen, ker je ubil Darrella.

Veliko ljudi, tudi Darrellova vdova, pa meni, da bi morali 35-letnega Aarona izpustiti. Aaron trdi, da ga je Darrell začel spolno zlorabljati, ko je bil star 11 let. Zalezoval in ustrahoval ga je vse do umora. Več drugih moških (približno 12) prav tako trdi, da jih je Darrell v otroštvu zlorabljal. Nekateri – Aaron ni med njimi – so že pred leti obvestili policijo, vendar ga niso nikoli začeli preiskovati. Na policiji Fort Bragga so menda prejeli pritožbo zoper Darrella leta 2001, v kateri je pisalo, da je v sedemdesetih letih zlorabljal mladoletnike, vendar policisti dodajajo, da pošiljatelja pritožbe niso mogli najti. Aaron, ki je delal v veleblagovnici Sears, je mož prijetnega značaja, v preteklosti pa je imel težave z alkoholom in depresijo. Oboje je bilo povezano z zlorabljanjem, trdijo tisti, ki ga poznajo. O zlorabljanju ni govoril skoraj z nikomer, tudi s 35-letno zaročenko Seleno ne, s katero imata leto dni staro hčer Josie. Darrellu ni mogel ubežati. V tednih pred streljanjem je Darrell Aarona nadlegoval z obiski in telefonskimi klici (na dan streljanja ga je poklical dvanajstkrat). ''Včasih je stal pred vrati s plenicami v roki in govoril Aaronu, da lahko kadar koli varuje Josie,'' dodaja Selena. ''Aarona je dobesedno mučil.'' Darrella je prvič zlorabil, ko sta bila soseda v Fort Braggu.

Dečka je odpeljal ribarit v Oregon. ''Več let se je trudil pridobiti moje zaupanje,'' pravi Aaronova 55-letna mama Robin. Osmega februarja 2009 je Aaron o nadlegovanju spregovoril z Darrellovim sinom, ki je njegov prijatelj. Po tem pogovoru je začel verjeti, da mu Darrell nikoli ne bo dal miru. Prišel je domov in se zelo napil (v krvi je imel dvakrat več alkohola, kot je dovoljeno). Nato je Seleni rekel, da gre na sprehod, a se je namesto tega odpeljal z njenim avtom. Aaron je Darrellovi ženi dejal: ''Nič vam ne bom storil.''

Aaron Vargas

Potem je ustrelil Darrella in mu rekel: ''Ne boš me več mučil.'' Pozneje je policiji pojasnil, da se je morda sprožila po pomoti med prerivanjem. Aarona so aretirali in obtožili umora prve stopnje. ''V svojem domu je bil brez provokacije umorjen neoborožen moški,'' je dejala tožilka Beth Norman. ''Razumem vznemirjenost ljudi, vendar nasilje ni odgovor.'' Obramba se je sklicevala na Aaronov brezmadežni kriminalni dosje in zlorabo ter se pogodila, da ga obtožnica bremeni premišljenega uboja.

Darrell McNeill

To pomeni, da lahko dobi pogojno kazen ali do deset let zapora. Aaronovi zagovorniki so denar za odvetnike zbirali na tombolah. Za zdaj sme Aaron videvati hčer le enkrat na teden eno uro. ''Pačita se drug drugemu. Josie vleče za vse rešetke, kot bi mu poskušala pomagati pri pobegu,'' pripoveduje Selena. To, da bi moral za rešetkami preživeti še več mesecev ali let, ''bi bila najbolj nepravična stvar na svetu. V priporu je že 16 mesecev. To je tako, kot bi bil v zaporu že vse življenje.''