Slovenija

V premogovniku Velenje 'nesreča'

STA/M.J.
4. 10. 2013, 18.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V okviru Dni zaščite in reševanja so se v Premogovniku Velenje danes srečali predstavniki rudarskih reševalnih enot Slovenije. Na območju premogovnika so izvedli skupno rudarsko reševalno vajo, s katero so preizkusili strokovno usposobljenost rudarskih reševalnih enot pri reševanju v primeru rudniške nesreče. Pri tem so sodelovali tudi gasilci.

RLV

Predpostavka reševalne vaje je bil požar na sončnih celicah na strehi reševalne postaje, ki je povzročil prehod dimnih plinov skozi jašek v jamo Premogovnika Velenje.

Predstavniki rudarskih reševalnih enot so se udeležili tudi strokovnega posveta, na katerem je predsednik uprave Premogovnika Velenje Milan Medved dejal, da v premogovniku deluje Varnostno-tehnološki informacijski sistem. Poleg tega imajo izdelan načrt obrambe in reševanja ter usposobljeno jamsko reševalno četo, ki ima 114 članov, so sporočili iz Premogovnika Velenje.

Po besedah Medveda lahko v premogovniku v 15 minutah zberejo med 50 in 60 reševalcev. Opozoril je, da kljub najsodobnejši tehnologiji in opremi, strokovnemu znanju in izkušnjam njihovo delo še vedno poteka v zahtevnih razmerah in posebnih pogojih. Število nesreč se sicer z leti zmanjšuje; pred desetimi in več leti so letno zabeležili več kot tisoč nesreč, lani pa so jih našteli 76.