Zanimivosti

Klimatske spremembe voda na politične mline?

jp
24. 9. 2013, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstvenike, ki so raziskovali klimatske spremembe, so očitno pozvali, da prikrijejo dejstvo, da se temperatura na svetu v zadnjih petnajstih letih ni dvignila.

So podatki prirejeni?

Iz pobegle kopije poročila Združenih narodov, ki ga je sestavilo na stotine znanstvenikov, je razvidno, da so svojo zaskrbljenost spričo zadnjega osnutka izrazili politiki iz Belgije, Nemčije, Madžarske in Združenih držav Amerike. Poročilo naj bi končno naslovilo dejstvo, da ostaja najtoplejše leto, leto 1998, nepreseženo, česar znanstvenikom do zdaj še ni uspelo pojasniti.

Raziskava je rezultat šestletnega dela Medvladnega odbora za podnebne spremembe, ki velja za avtoriteto na tem področju in po ugotovitvah katerega se ravna marsikatera država. Ravno pomanjkanje podnebnega segrevanja v poročilu pa naj bi zbodlo nekatere politike: Nemčija naj bi tako pozvala, da bi se izbrisali podatki o upočasnjevanju stopnje segrevanja, češ da so podatki za dobo desetih let zavajajoči – pametneje da bi se bilo osredotočiti na stoletja.

Madžarska naj bi izrazila skrb, da bi poročilo dalo zalet vsem, ki zanikajo, da je za podnebne spremembe kriv človek. Belgija naj bi nasprotovala uporabi letnice 1998 kot začetnega leta za statistiko – zaradi takratnih nenavadno visokih temperatur je graf videti pretirano raven, zato priporočajo leto 1999 ali 2000, da bi dobili bolj vzpenjajočo se krivuljo.

Delegacija Združenih držav Amerike naj bi avtorje poročila celo pozvala, da naj pomanjkanje segrevanja razložijo z med znanstveno srenjo vodilno hipotezo, češ da gre stagniranje rasti temperature pripisati oceanom, ki z vpijanjem te postajajo toplejši. Zadnje poročilo odbora, ki je bilo objavljeno leta 2007, je potrebovalo popravke zaradi smešne ugotovitve, da se bo Himalaja stopila do leta 2035. Sledila je afera z elektronskimi sporočili, ki naj bi dokazovala, da so znanstveniki prirejali podatke, da bi bili videti bolj prepričljivi, čeprav preiskave slednjega še niso potrdile.

Novo poročilo bo v teh dneh objavljeno na sestanku v Stockholmu. V njem naj bi bilo domnevno izraženo, da je bila stopnja segrevanja med letoma 1998 in 2012 pol manjša od povprečne, ki jo opažajo od leta 1951, kar bo pripisano naravnim variacijam, kot so oceanski cikli in ohlajevalni učinek ognjenikov.