Zanimivosti

Pri dveh letih tehtal skoraj 33 kilogramov

sr
23. 9. 2013, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prekomerna telesna teža je vse večji problem tudi pri otrocih in mladostnikih, a da bi moral otrok že pri dveh letih na operacijo želodca, se do še ni zgodilo.

Ninenews
Že pri dveh letih je moral na operacijo želodca.

Dvoletnik iz Savdske Arabije je zaradi težav s prekomerno telesno težo sedaj postal najmlajši človek z operacijo zmanjšanja želodca. Dvoletnik, ki je tehtal že skoraj 33 kilogramov, je zaradi prevelike telesne teže trpel zaradi ukrivljenih nog in apneje (krajša odsotnost dihanja) med spanjem.

Verjeli ali ne, otrok je imel indeks telesne teže kar 41 (vse, kar je nad 25, označuje prekomerno telesno težo), in to čeprav so se straši trudili z dietami. Fantka tako sedaj čaka vzdolžne resekcija želodca, pri kateri bo kirurg odstranil del želodca, zaradi česar bo fantek zaužil precej manj hrane. Gre sicer za poseg, ki pri pacientu ne pusti hujših posledic.

Zdravniško poročilo še razkriva, da je fantek že pri starosti 14 mesecev tehtal kar 21 kilogramov in je imel indeks telesne teže 29. Endokrinolog mu je predpisal strogo dieto, a se je starši niso držali. Pri starosti 30 mesecev je imel tako že skoraj 33 kilogramov in zdravniki so ga napotili na operacijo želodca. Po njej se mu je teža spustila na 24 kilogramov.