Zanimivosti

SDS na goli otok

Simon Rosc
23. 9. 2013, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

SDS se bo naslednji vikend odpravil na izlet na Goli otok. Naš bralec pa je nad tem ogorčen. Zloglasni politični zapor je zelo priljubljena turistična točka, očitno tudi za politike. Žalski odbor Janševe stranke SDS vas tja vabi s seboj, a da se ne boste prehitro razveselili - prijavo ste žal že zamudili.

Bralec, Wikipedia

Bralec nam je ogorčen poslal pismo, v katerem ga stranka SDS vabi na izlet na zloglasni Goli otok, na katerem je bil v preteklosti politični zapor. Ne samo da se mu zdi izlet Janševe stranke SDS na otok neprimeren, tudi čas, v katerem bi se moral na izlet prijaviti, je izjemno kratek.

Kot je razvidno iz žiga na pisemski ovojnici, v kateri je bilo vabilo poslano, je bila pošiljka na pošti oddana 10. septembra, čas za prijavo pa je imel samo 11. in 13. septembra, in še to samo vsak dan eno uro. Kot je dejal v telefonskem pogovoru, je prvi datum tako ali tako zamudil, ker je pismo prejel šele 12. septembra. Po mnenju bralca so verjetno žalski strankarski veljaki spet sami zase organizirali izlet. Sicer je Goli otok znan predvsem po zloglasnem političnem zaporu, zaradi česar se našemu bralcu zdi izjemno sporno, da stranka SDS takšen ogled sploh organizira.

Goli otok ima več kot zgovorno zgodovino, s katero se ne more pohvaliti. Po prvi svetovni vojni je Avstro-Ogrska tam zgradila taborišče za ruske zapornike z vzhodnih bojišč. Po drugi svetovni vojni so ga leta 1946 jugoslovanske oblasti spremenile v strog zapor za politične zapornike, po letu 1948 predvsem za informbirojevce. Po sporu s Stalinom je Tito ukazal politične nasprotnike zapreti v posebno taborišče, slovenski politik Edvard Kardelj pa je predlagal Goli otok. Po Titovem ukazu so v obdobju od leta 1948 do 1963 aretirali 55.633 ljudi, med njimi tudi 555 Slovencev.

Med vsemi aretiranci so jih vojaška sodišča na večletno kazen obsodila 5024, 11.650 pa so jih administrativno kaznovali do enega leta zapora, saj so jih tja pošiljali komiteji komunističnih partij. Jetniki so bili podvrženi mučenju in prisilnemu delu v kamnolomu. Preiskovalce in iskalce političnih nasprotnikov je Komunistična partija Jugoslavije nagradila. V času SR Hrvaške so v zapor pošiljali v glavnem politične zapornike, pozneje pa so zapirali tudi ljudi, ki so zakrivili kazniva dejanja, zapirali pa so tudi mladoletne prestopnike.

Pred časom so se v hrvaških medijih pojavila opozorila, da je Goli otok izjemno nevaren in samo vprašanje časa je, kdaj se bo zgodila kakšna turistična tragedija. Zaradi nevzdrževanja naj bi se namreč rušila cela nadstropja poslopij. Članom SDS-a torej želimo predvsem, da bodo ob ogledu posebej previdni.

Bralec, Wikipedia
Se bodo za 25 kun odpeljali z vlakcem Goli express?
Bralec, Wikipedia
Goli otok je danes tudi prizorišče snemanja vročih prizorov.
Bralec, Wikipedia
Vabilo na Goli otok.