Zanimivosti

Smo egocentrični roboti

U.K.
26. 8. 2013, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljudje smo vedno bolj odrezani drug od drugega in vedno manj čutimo usmiljenje do drugih. Tako kaže 14-letna raziskava, ki je skrb vzbujajoča.

Thinkstock

Raziskovalci univerze Michigan so napravili obsežno študijo o človeški empatiji (sposobnost zaznavanja čustev drugih oseb) in o tem, kaj čutimo do drugih ljudi. Študija je pokazala, da je razlika od leta 1980 do danes očitna. Ljudje vedno manj čutimo do drugih ljudi. Velik preskok se je začel po letu 2000. Razlogi niso znani, a so znanstveniki izločili nasilne videoigre in televizijo. V študijo so vključili 14.000 ljudi, ki so v študiji sodelovali zadnjih 30 let.

Na različne načine pa so preverjali, kaj testne osebe čutijo do drugih ljudi. Sarah Konrath, vodja raziskave, je dejala, da je današnja generacija precej bolj egoistična in misli v glavnem le nase. »Prejšnje generacije so bile manj osredotočene nase. Današnji mladostniki so precej bolj egocentrični, narcistični, tekmovalni, samozavestni in individualistični kot prejšnje generacije,« je zapisala dr. Konrath. »Kot takšni mislijo samo nase in se niso sposobni postaviti v čevlje drugih.« A krivci niso mladostniki sami.

Vzgoja prezaposlenih staršev je naredila svoje, poleg tega nanje vpliva porast družbenih medijev (interneta na splošno), ki ne ponuja neposredne interakcije in ne omogoča branja telesne govorice. Laže je ignorirati človeka po računalniku, kot ko strmimo v njegove ali njene solzne oči.