Zanimivosti

Podgane postajajo pametnejše

U.K.
26. 8. 2013, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki v zadnjem času ugotavljajo, da se sesalcem povečujejo možganske kapacitete. Predvsem pri manjših sesalcih. Krivi pa smo ljudje.

Zaradi človeškega vmešavanja v naravne procese in življenjski prostor naj bi se povečala inteligenca malih sesalcev, kot so miši in podgane. Verjamejo, da naš vpliv na okolje vpliva na možganski razvoj sesalcev. Ti se morajo namreč prilagajati na spremembe, to pa lahko storijo samo tako, da postajajo pametnejši, kar se še posebej pozna pri manjših sesalcih, ki se tudi hitro razmnožujejo. Znanstveniki so primerjali možgane miši v urbanih okoljih in tistih, ki živijo v divjini, in ugotovili, da so urbane miši pametnejše.

Razvoj naj bi se začel pred približno 90 leti, kar pomeni, da se te živali izjemno hitro razvijajo. Urbani primerki naj bi imeli za 6 odstotkov večjo možgansko kapaciteto kot sorodniki v divjini. Razlog je prilagajanje na nevarne razmere v mestu in nov način življenja. Podobno študijo (z enakimi rezultati) so opravili tudi na ptičih. Verjetno še ni potrebno pričakovati superpametnih podgan, ki bodo iz nas napravile sužnje, a čez kakšno tisočletje? Kdo ve?