Zanimivosti

Če misliš, da zmoreš, ali če misliš, da ne zmoreš, vedno imaš prav

S.R.
22. 8. 2013, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letos mineva 150 let od rojstva Henry Forda, legende 20. stoletja in vizionarja, ki je z inovativnimi idejami zaznamoval razvoj avtomobilizma in svojo napredno vizijo vplival tudi na širšo družbo.

Letos mineva 150 let od rojstva Henry Forda, legende 20. stoletja.

Po njegovi zaslugi so avtomobili postali dostopni množicam, kar je omogočilo preoblikovanje kmetijskih gospodarstev v ZDA in po svetu v uspešne industrijske trge. Številni zgodovinarji mu pripisujejo zasluge za nastanek srednjega razreda v ZDA, saj je njegov za tiste čase revolucionaren sistem visoko zajamčenih plač postavil temelje poštene razdelitve družbenega kapitala, ime Henry Ford pa se je za vedno zapisalo v zgodovino.

Ni kaj, Henry Ford bi bil zagotovo ponosen na svojo dediščino, zato vse najboljše, Ford.

Tudi danes, 150 let kasneje, Ford še vedno gradi na njegovih temeljih, priljubljenost avtomobilov s kultno ovalno značko pa ne pozna meja. V jubilejnem letu Ford postavlja nove mejnike z naprednimi tehnologijami, ki jih vgrajuje v svoja vozila, kar potrjujejo tudi številne prestižne mednarodne nagrade. Tako je 1.0 EcoBoost motor že drugo leto zapored Mednarodni motor leta, novi Ford Transit Custom se lahko pohvali z nazivom Mednarodni dostavnik leta 2013, Ford Ranger je zaslovel kot Mednarodni pick-up leta 2013, Ford Fiesta pa je s svojo priljubljenostjo med predstavnicami nežnejšega spola postala svetovni ženski avto leta. Volan Fordovih vozil najdemo tudi v rokah slavnih. Ford Galaxy je v porodnišnico odpeljal ponosna starša angleškega prestolonaslednika, v Ford Focusu pa se rad prevaža novi papež Frančišek, ki zavrača razkošje in daje prednost varnosti.