Zanimivosti

Turistom prodajajo prizorišče usmrtitve Ceausescuja

STA/M.J.
22. 8. 2013, 12.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mračne barake, kjer so usmrtili romunskega komunističnega despota Nikolaja Ceausescuja in njegovo ženo Eleno, bodo kmalu odprte za turiste.

Zajem zaslonske slike

Na mestu, kjer je bil nekdanji vladajoči par po hitrem improviziranem sojenju ustreljen, bodo naslednji mesec namreč odprli muzej, prvi obiskovalci pa so si vstopnice rezervirali že vnaprej.

Direktor muzeja Ovidiu Carstina zagotavlja, da je njihov namen zgolj predstaviti potek dogodkov ob padcu diktatorskega režima, ne pa komentirati sojenja ali Ceausescujevega vladanja.

Za ta korak so se sicer odločili zaradi velikega zanimanja za kraj usmrtitve zloglasnega para. V zidu, pred katerim sta bila ustreljena, je še vedno videti luknje od strelov, na mesto, kjer je potekalo sojenje, pa nameravajo znova postaviti zatožno klop in predvajati posnetke s sojenja.

Tudi sicer je zanimanje za Ceausescujevo zapuščino veliko. Veličastna marmorna palača v Bukarešti, ki jo je dal zgraditi v času hude lakote in pomanjkanja v državi, je na primer med najbolj obiskanimi turističnimi atrakcijami v Romuniji.

Obiskovalcem je poleg tega na ogled diktatorjeva rojstna hiša, kamor zahajajo predvsem tisti, ki se jim toži po starem režimu. Za hišo namreč skrbi Ceausescujev nečak, ki ne skriva nostalgije in še vedno verjame, da bo "zgodovina pokazala resnico" o njegovem stricu.

Ceausescu je skupaj s svojo soprogo med vstajo v Romuniji skušal pobegniti s helikopterjem 22. decembra 1989, a so ga pripadniki vojske ujeli in zadržali. Po hitrem sojenju sta bila tri dni kasneje oba obsojena na smrt in takoj ustreljena.