Zanimivosti

Ladja, ki jo je naplavil cunami, bo odstranjena

STA/M.J.
13. 8. 2013, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ribiška ladja, ki jo je silovit cunami na Japonskem marca 2011 odnesel daleč v notranjost, je postala eden najbolj pretresljivih simbolov te nesreče. Lokalne oblasti so se zdaj kljub temu odločile, da jo bodo odstranili.

Zajem zaslonske slike

Oblasti v mestu Kesennuma, ki ga je cunami popolnoma razdejal, so odločitev o odstranitvi 60-metrske ladje z imenom No. 18 Kyotoku-Maru sprejele na željo tamkajšnjih prebivalcev.

"Naše mesto se je odločilo za odstranitev plovila, saj je to želelo 70 odstotkov prebivalcev," je povedal predstavnik lokalnih oblasti, pri čimer se je skliceval na rezultate ankete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S tem so spremenili prejšnje načrte, po katerih naj bi ladjo ohranili kot spomin na katastrofalni potres in cunami, ki sta zahtevala več kot 18.000 žrtev in povzročila jedrsko nesrečo v Fukušimi.

Nasedlo plovilo je cunami 11. marca 2011 odnesel okoli 500 metrov v notranjost. Ladja je nato prestala še požar, ki je zajel to majhno mesto na japonski severovzhodni obali.

Od takrat je delno zoglenelo plovilo modre in rdeče barve počivalo sredi stanovanjskega naselja in privabljalo pozornost obiskovalcev, ki ob ladji polagajo rože in molijo.

Ladjo naj bi odstranili še ta mesec.