Zanimivosti

Na letališču so duhovi

jp
13. 8. 2013, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Špansko letališče je osemnajst mesecev po zaprtju naprodaj le za majhen del osnovne cene, potem ko je njegova matična družba podlegla finančnim tegobam. In kot da to še ni dovolj, letališče duhov ni edino takšno v Španiji.

Thinkstock
Naprodaj za le majhen del prvotne cene.

Letališče Cuidad Real je tako naprodaj za le sto milijonov evrov, potem ko je sodišče odločilo, da je edina mogoča rešitev prodaja. A stvar ni tako preprosta, kot se sliši: novi lastnik letališča, katerega gradnja je stala več kot milijardo evrov, bo nase prevzel tudi petsto devetindvajset milijonov evrov dolgov. Ti vključujejo zadolžitve pri letalskih družbah Air Nostrum in Air Berlin, pa tudi lastnike vseh tistih domov, katerih nepremičnine so naredile pot številnim novim prometnim povezavam, ki od zaprtja letališča aprila 2012 bolj kot ne samevajo. Izplačanih bo moralo biti tudi sedemdeset delavcev, ki so službe izgubili ob zaprtju terminala le štiri leta po njegovem odprtju.

Njegovo prometno vozlišče je v kratkem času delovanja predstavljalo obilje sodobne Španije, letališče samo pa naj bi razbremenilo madridsko letališče Barajas, ki leži dvesto enainštirideset kilometrov severno. Zadnja letalska družba Vueling je na letališču prenehala pristajati proti koncu 2011, nekaj mesecev za tem pa še zasebni leti, vključno s tistim od princa Harryja, ki se je v bližino letališča odpravil na lov divjih prašičev. Leta 2008 zgrajeno letališče, ki je začelo v celoti delovati leto pozneje, naj bi pomenilo izhodiščno točko tako za Madrid kot andaluzijsko obalo, do kamor nato vodijo železniške povezave. Čeprav je letališče zaprto že od lanskega aprila, vzdrževalna dela še potekajo: štiri kilometre dolga pristajalna steza je tako redno deležna pleskanja rumenih križev, tako da prek nje leteči piloti vedo, da tam ne morejo pristati.