Zanimivosti

Navdušenje nad brejo pando

STA/M.J.
9. 8. 2013, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska panda Tian Tian bi lahko bila breja, so danes sporočili iz živalskega vrta v Edinburghu. Kot so pojasnili, se pri medvedki kažejo spremembe v ravni hormonov, zaznavajo pa tudi spremembe v njenem obnašanju, ki so značilne za nosečnice.

Wikimotion

Če bo Tian Tian uspelo donositi, bo to prvi panda, ki se bo skotil v Veliki Britaniji. Tian Tian (Cukrček) je skupaj s samcem Yang Guangom (Sončni žarek) v edinburškem živalskem vrtu od decembra 2011, kamor ju je za desetletje in približno za 600.000 funtov (750.000 evrov) na leto posodila Kitajska. V živalskem vrtu so nestrpno čakali, da bi se sparila, a zaman. Zato so Tian Tian aprila umetno osemenili.

Zdaj v živalskem vrtu ocenjujejo, da je bila oploditev uspešna. "Stvari izgledajo dobro," je za britanski BBC sporočil direktor projekta za pande v edinburškem živalskem vrtu Iain Valentine. Skrbniki opažajo določene spremembe v njenem obnašanju, ki nakazujejo, da je breja - izgubila je apetit, bolj je muhasta, kaže pa tudi znake, da "gnezdi", je pojasnil.

Da je panda res breja, za zdaj še ne morejo z gotovostjo potrditi, saj ne morejo izvesti pregleda z ultrazvokom. Test njenega urina sicer kaže povišano raven progesterona, vendar pa tovrsten test pri pandah nikakor ni zanesljiv.

Tudi ultrazvok bi bil sicer precej nezanesljiv, saj so zarodki pand zelo majhni. Skotijo se težki vsega 150 gramov in se razvijejo šele praktično tik pred kotitvijo. Da je torej Tian Tian breja, bodo gotovi lahko šele tik pred kotitvijo, do katere pa bi lahko prišlo med 24. avgustom in 10. septembrom, je še pojasnil Valentine.

Prav tako ugibajo, da bi medvedka lahko nosila dvojčka, saj je pri pandah to pogosto. V tem primeru bi mladička lahko imela tudi različna očeta, saj so pri osemenitvi uporabili seme dveh različnih samcev, sicer tudi Yang Guangovo.

Pande so znano zelo nezainteresirane za spolnost. Še ko se začnejo goniti, pa se samec in samica parita le po posebnih ritualih in tehnikah. Parjenje pand v živalskih vrtovih je zato izjemno redko in tudi v edinburškem jim ni uspelo.

Tudi sicer zapletena spolnost pand močno vpliva na njihovo število. V divjini je manj kot 1600 primerkov te vrste, večinoma v kitajski pokrajini Sečuan. Še kakih 300 pa jih živi v živalskih vrtovih.

Domnevna nosečnost Tian Tian je že vzbudila veliko pozornost na Otoku. Tudi sicer sta pandi velika atrakcija v edinburškem živalskem vrtu. Vendar pa bo mladiček, če se bo skotil, v Veliki Britaniji ostal le dve leti, nato pa se bo moral vrniti na Kitajsko.