Zanimivosti

Ne le en NLP, kar dva so ujeli

jp
9. 8. 2013, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Med izdelovanjem geološkega zemljevida regije je mladi geolog naletel na nekaj edinstvenega in vsekakor skrivnostnega, kar buri domišljijo znanstvenikov še šest desetletij pozneje – Patomski krater.

Strmoglavljenje nezemeljske tehnologije

V naslednjih let ihse je zvrstilo več teorij: ene njegovo stvaritev pripisujejo starodavni civilizaciji; drugi menijo, da so ga zgradili zaporniki tajnega taborišča v času Stalina; spet drugi vzroki za njegov nastanek naj bi bili vulkansko delovanje, meteorit ali podzemna eksplozija vodika ter zunajzemeljska sila. Lokalni prebivalci premorejo vrsto zgodb, saj so za krater vedeli dolgo, preden je Vadim Kolpakov vest o nenavadni formaciji delil z zunanjim svetom. Številni domačini so svarili, da gre za 'hudičev kraj', nevaren človeku. Vprašanja o najbolj skrivnostnem kraju v Rusiji vsekakor še čakajo na odgovore.

Denimo, zakaj na pobočju stožčaste strukture ne rastejo drevesa? Nivoji sevanja so trenutno nizki, a obstajajo dokazi, da so nekoč bili zelo visoki – zakaj? Avgusta leta 1949, ko je Kolpakov dosegel sever Irkutska, so ga domačini posvarili o zlem kraju, skritem v gozdu. Imenovali so ga 'gnezdo ognjenega orla', kamor ne zahaja niti gozdni živelj, ljudje pa naj bi tam obolevali. In res: leta 2005 je vodja odprave nenadoma umrl, le nekaj kilometrov oddaljen od kraterja. Pozneje je geolog Aleksander Portnov dejal, da je krater posledica okruška slavnega meteorita, ki naj bi eksplodiral nad Tunguško, vendar raziskave do sedaj še niso odkrile ostankov asteroida. Še ena izmed zgodnejših razlag je eksplozija plina, a zakaj potem povišana temperatura? Igor Jermolaev z Inštituta mehanike meni, da gre za dva NLP-ja, ki sta strmoglavila drug za drugim. Biolog Viktor Voronin je opazil povečano rast okoliških dreves, podobno kot v Černobilu po eksploziji. To bi lahko pomenilo plovilo z jedrskim gorivom, ki počiva znotraj kraterja. On meni, da je strmoglavljenje botrovalo prvemu kraterju, sredico pa naj bi privzdignila eksplozija motorja nekaj stoletij pozneje. (jp)