Zanimivosti

Mati je rešila ugrabljenega otroka

U.K.
6. 8. 2013, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iz Velike Britanije prihaja izjemna zgodba pogumne matere, ki je tvegala lastno življenje, da je rešila triletno hčerko iz rok ugrabitelja. Za to je potrebovala pomoč ženske, ki jo imenujejo kar James Bond. In res se vse skupaj sliši kot iz kakšnega filma.

Facebook

29-letna Alex Abou-El-Ella iz Berkshira se je pred leti poročila z moškim iz Egipta. Imela sta hčerko, ki pa jo je mož ugrabil, ko je bila stara eno leto, in jo odpeljal v Egipt. To pa ni ustavilo Alex. Kontaktirala je angleško pisateljico Donyo Al-Nahi, ki jo imenujejo tudi James Bond, ker je v tovrstnih primerih že pomagala ženskam. Odpotovali sta v politično pretresen Egipt. Donya je pomagala že več materam, da so dobile nazaj otroke, ki so jih ugrabili očetje iz muslimanskih držav. Donya je odkrila, kje je deklica, in Alex je odpotovala v Kafre el Dawwar v Egiptu. Ženski sta čakali pred 'vrtcem', ki ga je obiskovala deklica (ime ji je Mona), in počakali, da jo je pripeljala teta.

Alex, oblečena kot muslimanka, je nekaj časa hodila za njima, nato pa nenadoma pograbila deklico. »Hitro sem hodila za njima in zagledala njeno ročico. Pograbila sem jo in jo dvignila ter stekla z njo proti avtu.« Vrata avtomobila so bila zaklenjena in pograbila jo je čista panika. Donya je bila bolj mirna, hitro odprla vrata ter mati in deklica sta se odpeljali. Takrat je triletna Mona začela jokati, saj matere že dve leti ni videla in je ni prepoznala. »Čez kakšne pol ure me je hčerka pogledala in me vprašala, če sem jaz njena mama. To je bil najsrečnejši trenutek v mojem življenju.« Alex je imela veliko težav tudi pri prevozu male Mone nazaj v Veliko Britanijo. Pri tem ji je ponovno precej pomagala Donya, ki je za deklico uredila potni list in podkupila nekaj uradnikov v Egiptu. Tako sta se mati in hči vrnili v London in uradno uredili vse papirje.

Alex je kontaktirala moža in mu povedala, da ima ona otroka. Alex je dejala, da se z možem nista prepirala in da je bilo pravzaprav vse v redu. Nekega dne je dejal, da bo odpeljal hčerko prijateljem, v resnici pa je odšel na letališče in se odpeljal v Egipt. Nesrečna mati pa sprva ni mogla razumeti, kaj se je zgodilo. V naslednjih dveh letih je sicer imela stike s hčerko po telefonu, a precej redkeje. Velika Britanija nima dogovora o izročitvi z Egiptom, kar je pomenilo, da policija ni mogla posredovati. Alex se sicer boji, da bi njen mož poskušal otroka ponovno ugrabiti ali se maščevati nad njo. Za oboje namreč obstaja velika verjetnost. »Za hčerko bi storila vse.«