Slovenija

V Ljubljani 38,6 stopinje Celzija - nov rekord

STA/M.J.
6. 8. 2013, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Ljubljani so meteorologi danes izmerili rekordno temperaturo zraka, ta je namreč znašala 38,6 stopinj Celzija in tako za dve desetinki presegla prejšnji rekord.

Arso

Tega so meteorologi zabeležili v nedeljo, ko je bila temperatura zraka 38,4 stopinj, je za STA povedal dežurni prognostik na Arsu Andrej Pečenko.  Pečenko je še povedal, da na Agenciji RS za okolje (Arso) pričakujejo, da bo temperatura zraka v prihodnjih dneh dosegla nov rekord. To bi se po njegovi napovedi lahko zgodilo v četrtek, ko meteorologi napovedujejo ponovno povišanje temperature.

Na Arsu sicer temperature zraka beležijo od leta 1950.

V več krajih po Sloveniji pa je bila danes ponovno presežena opozorilna koncentracija ozona, ki je pri 180 mikrogramih na kubični meter zraka. Kot so v zapisali na Arsu, je danes ta presežena na merilnih mestih Koper, Nova Gorica in Otlica v Trnovskem gozdu.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka priporočajo, da v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Obenem pa priporočajo tudi zdravim ljudem, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije, so še zapisali na Arsu.