Zanimivosti

Samsung z rekordnim dobičkom

STA / S.R.
26. 7. 2013, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics je v drugem četrtletju ustvaril rekordni čisti dobiček v višini 7770 milijard vonov (5,3 milijarde evrov), vendar je beležil padec povpraševanja po najnaprednejših pametnih telefonih.

Reuters
Povpraševanje po najnaprednejših pametnih telefonih pada.

Dobiček se je na letni ravni okrepil za 49,7 odstotka, predvsem zaradi dobre prodaje telefonov Galaxy S. Dobiček iz poslovanja se je na letni rani okrepil za 47,5 odstotka na 9530 milijard vonov, prihodki pa v istem obdobju za 20,7 odstotka na 57460 milijard vonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes objavljeni poslovni rezultati so v skladu z napovedmi družbe, ki so jih objavili v začetku meseca, čeprav so slabši od pričakovanj vlagateljev, ki so ocenjevali, da bi čisti dobiček lahko narasel na 10.000 milijard vonov. V Samsungu so ob objavi rezultatov pojasnili, da vstopajo v obdobje, v katerem je prodaja običajno okrepljena, zato pričakujejo, da bo dobiček rasel tudi v nadaljevanju leta.

Kljub rasti dobička pa pada vrednost družbe. Samsungova tržna vrednost se je od sredine marca znižala za skoraj 23 milijard evrov, sredi aprila pa je podjetje na trg poslalo novi Galaxy S4. Nekateri analitiki menijo, da prodaja tega telefona ni dosegla zastavljenih ciljev.

Čeprav v Samsungu ne želijo razkriti uradnih podatkov, naj bi v preteklem četrtletju prodali 75 milijonov pametnih telefonov, od tega 25 milijonov omenjenih Galaxy S4.

Samsung je poslovne rezultate objavil za konkurenčnim Applom, ki je v četrtletju na letni ravni zabeležil 22-odstotni padec čistega dobička. Čeprav je prodaja iPhonov presegla pričakovanja, pa se krepijo strahovi, da bi potrošniki v prihodnje vse bolj posegali po cenejših pametnih telefonih kitajskih proizvajalcev.