Zanimivosti

Dveletna deklica umrla zaradi napačne diagnoze

Simon Rosc
18. 7. 2013, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dveletna deklica je v bolnišnici umrla zaradi napačne diagnoze, samo dva meseca po uspešnem zdravljenju možganskega tumorja.

Prikupna Alice Mason je samo dva meseca, preden so jo sprejeli v bolnišnico v kraju Surrey zaradi visoke vročine in bruhanja, uspešno prestala zdravljenje možganskega tumorja. Samo teden dni za tem pa je umrla.

Starši deklice, Rosalind in Gareth, so zatrdili, da je osebje zavrnilo takojšnje rentgensko slikanje glave. Trdijo tudi, da so zdravniki zgrešili kar devet simptomov za njeno bolezen. Do časa, ko so opravili vse teste, pa je bilo že prepozno in je niso mogli več rešiti. Alice je umrla za nepopravljivimi poškodbami možganov. Zdravnik, ki je Alice zdravil, je dejal, da je imel občutek, kot da je slikanje glave le pregled po zdravljenju, ne pa da gre za nujen primer.

Bi jo res lahko rešili?

Zdravniki so mislili, da je deklica trpela za infekcijo, za kar so ji predpisali antibiotike in jo opazovali vsake štiri ure. Zdravniki se sicer strinjajo, da so razmišljali tudi o tem, da gre za nevrološko težavo, a ker ta diagnoza ni bila na vrhu seznama , niso storili ničesar. Starši so dejali, da so zdravnike vprašali, kakšni kriteriji bi morali biti izpolnjeni, da bi Alice takoj poslali na slikanje možganov, a jim zdravnik ni želel dati odgovora.

Sodišče sedaj obravnava ta zapleteni in občutljivi primer. Dejstvo je, da zdravniki niso postopali najbolje in da so dali prednost napačnim diagnozam. Po tem, ko so ugotovili pravilno diagnozo, pa je bilo za zdravljenje že prepozno. Ogorčena mati deklice je povedala še, da se ne gre za to, da je hčerka umrla, temveč za to, ali bi jo lahko še rešili.