Zanimivosti

V bitko pametnih telefonov se je vmešala še Mozilla

STA / S.R.
4. 7. 2013, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Organizacija Mozilla, znana po odprtokodnem brskalniku Firefox, je v Španiji na trg poslala prvi pametni mobilnik z operacijskim sistemom Firefox OS, s katerim se želi pomeriti z Applovim operacijskim sistemom Ios in Googlovim Androidom.

Wall Street
V bitko se podaja ZTE Open z operacijskim sistemom Firefox OS.

Odprtokodni operacijski sistem teče na mobilniku kitajskega proizvajalca ZTE s 3,5-palčnim zaslonom, zaenkrat pa je na voljo v paketih španskega mobilnega operaterja Telefonica, ki je peti največji mobilni operater na svetu.

Pri slednjem so sicer napovedali, da bodo naprave z operacijskim sistemom Firefox OS v nekaj tednih na voljo tudi v Kolumbiji in Venezueli, poleg telefonov ZTE pa naj bi Mozillin operacijski sistem postopoma prišel še na mobilnike proizvajalcev Alcatel, LG, Huawei in Sony, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Firefox OS je zaenkrat namenjen napravam za nezahtevne uporabnike, od Iosa in Androida pa se med drugim razlikuje tudi po tem, da večina funkcij in aplikacij teče na spletnemu standardu HTML5.

Mozilla je svoj mobilni operacijski sistem predstavila februarja lani, po besedah predstavnikov Mozille pa je namenjen uporabnikom, ki nočejo biti odvisni od zaprtih ekosistemov drugih proizvajalcev mobilnih telefonov.

Googlov operacijski sistem Android je bil po podatkih britanskem analitske hiše Canalys lani nameščen na kar 69 odstotkov prodanih pametnih mobilnikov, na drugem mestu pa je Applov Ios z 22-odsotnim deležem.

Za tretje mesto na področju mobilnih operacijskih sistemov pa se poteguje kar nekaj imen - med drugim Microsoftov Windows Phone, Blackberry in Samsungov odprtokodni projekt Tizen.