Zanimivosti

Obglavili duhovnika in to objavili na spletu

Gorazd Suhadolnik
3. 7. 2013, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nedeljo so v Vatikanu potrdili, da so sirski uporniki obglavili frančiškanskega meniha Francoisa Murada. Z mobilnim telefonom narejen posnetek gnusnega obglavljenja so džihadisti objavili na svetovnem spletu.

YouTube, Reuters
Obglavljenje očeta Murada.

49-letnega očeta Murada naj bi obglavili 23. junija v kraju Gassanieh na severu Sirije, kjer je gradil nov samostan svetega Simona. Ubili naj bi ga pripadniki islamistične skupine Jabhat al-Nusra, povezane z Al Kaido, ker naj bi sodeloval z režimom Bašarja Asada oziroma z mednarodnim Rdečim križem.

Na posnetku usmrtitve oče Murad z zvezanimi rokami sklonjen kleči na travniku. Zraven njega kleči še en moški. Eksekucijo opazuje več deset moških in celo nekaj otrok. Krvnik najprej z lovskim nožem Muradu prereže vrat, množica pa ob tem fanatično vzklika Allahu Akbar (Alah je velik). V nekaj minutah krvnik žrtvi odreže glavo in jo položi na telo. Potem ponovi grozljivo dejanje še z drugim klečečim moškim.

Oče Murad se je zavedal, da je njegovo življenje ogroženo, saj so prejšnji samostan, v katerem je bival in pomagal drugim ljudem, bombardirali že na začetku sirske državljanske vojne. Tokrat so islamisti več tednov napadali kraj Gassanieh in naposled zavzeli samostan svetega Antona, v katerem se je oče Murad s še nekaj kristjani poskušal upreti skrajnežem.

Obglavljenje so opazovali celo otroci.  

Po podatkih obveščevalnih služb, ki spremljajo dogajanje na Balkanu, se v Siriji na strani upornikov bojuje tudi približno 300 mudžahedinov, ki pripadajo vahabijskemu in salafističnemu gibanju, iz Bosne in Hercegovine, Makedonije in Srbije. Po vrnitvi v svoje države naj bi imeli status 'veteranov, izurjenih za teroristične akcije'. Na strani Svobodne sirske armade naj bi se borilo tudi nekaj deset Albancev s Kosova, njihov glavni motiv pa naj bi bil 'pomoč sunitskim bratom v Siriji'.

Sirske vladne sile so sicer konec prejšnjega tedna začele ofenzivo v več delih mesta Homs, ki so pod nadzorom upornikov. Uporniške četrti mesta so silovito napadle z letali, topovi, raketami in drugim težkim strelnim orožjem. »Zbrisali so polovico mesta,« je povedal eden izmed prebivalcev Homsa.

Homs je tretje največje mesto v Siriji, večji del mesta s 650.000 prebivalci je pod nadzorom vladnih sil, nekatera okrožja, še posebej v starem delu mesta, pa že leto dni obvladujejo uporniki, med katerimi so najbolj fanatični prav pripadniki skupine Jabhat al-Nusra.

Po zavzetju mesta Qusair poskuša vladna vojska ob podpori libanonskega gibanja Hezbolah z ofenzivo v Homsu ponovno pridobiti nadzor nad koridorjem, ki povezuje prestolnico Damask z mesti na obali Sredozemskega morja.

YouTube, Reuters
Frančiškanski menih Francois Murad je postal žrtev krvoločnih islamskih skrajnežev.