Zanimivosti

Umetnik, ki je postal gverila – mož, ki je izdal Che Guevaro

J. P.
3. 7. 2013, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Leta 1967, ko ga je zajela bolivijska vojska, je bil prisiljen skicirati Guevaro in njegove može, da bi jih laže prepoznali.

Facebook
Ciro Bustos

Naslednjih šestinštirideset let je veljal za moža, ki je izdal Guevaro. Pri svojih enainosemdesetih letih pa hoče poravnati račune.

V ta namen je napisal knjigo 'Che the hoče videti'.

Bustos je prvič spoznal Guevaro leta 1962, ko je poučeval na univerzi v Havani. 

Zajetju so sledila dva meseca trajajoča zaslišanja, Bustos pa je poskušal z izdajanjem za novinarja prevarati jetnike. Neuspešno. Prepoznali so ga kot gverilo in umetnika, zato so ga prisilili v risanje portretov tovarišev. Kot pravi, jim je s tem poklonil lažno zmago, saj pravi, da portreti niso pomenili nič – preprosto je risal može z bradami.

Bustos je prvič spoznal Guevaro leta 1962, ko je poučeval na univerzi v Havani. Che je v njem videl sorodno dušo, zato ga je vključil v eno svojih prvih odprav, ki se je izkazala za polomijo.

Načrtovani prevzem v Salti, v Argentini, ki se je odvijal med letoma 1963 in 1964, je pomenil smrt za številne borce. Bustos je preživel in bil povišan v poročnika in bil ob Guevari nekaj let pozneje, ko so vstopili v bolivijsko džunglo, da bi tam zanetili revolucijo. Ob vse bolj uspešnem napredovanju bolivijske vojske pa je bil Bustosu in novinarju Regisu Debrayju ukazan beg, a sta bila pozneje zajeta.

Bustosu je za Guevarovo smrt izvedel pred vojaškim sodiščem, ki ga je obsodilo na trideset let ječe. Uradno naj bi bila Guevara ubit v boju, čeprav je Bustos vedel, da je šlo za usmrtitev.

Izpuščen po treh letih je prebegnil v Argentino in nato v Čile, dokončno pa se je ustalil na Švedskem. Je ločenec in oče dveh hčerk.