Zanimivosti

Pomočnika direktorja javnega zavoda si je 'nagrabil' 140.000 evrov

STA / S.R.
24. 6. 2013, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Murskosoboški kriminalisti so končali preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic, ki ga je osumljen pomočnik direktorja enega od javnih zavodov z območja Murske Sobote.

Mediaspeed
Neuradno so ovadili finančnega direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota Marjana Mačka.

Osumljeni je namreč javnemu zavodu pridobil protipravno premoženjsko korist v višini skoraj 140.000 evrov. Kot so danes sporočili s Policijske uprave Murska Sobota, je osumljeni za enak znesek oškodoval tudi plačnike storitev. Ovadeni je z namenom, da bi javnemu zavodu pridobil premoženjsko korist, v začetku leta 2012 naročil podrejenim, naj spremenijo podatke za opravljene storitve posameznim osebam v decembru 2011, ter tako s tem zaračunal višje vrednotene storitve.

Javni zavod je na ta način neupravičeno zaračunaval neopravljene storitve plačniku storitev, ki je storitve tudi v celoti poravnal, pojasnjujejo na policijski upravi.

Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin pa je bilo ovadenih sedem oseb, zaposlenih v omenjenem zavodu, ki so spremenile podatke o opravljenih storitvah.

Po neuradnih podatkih so kriminalisti ovadili finančnega direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota Marjana Mačka.

V vodstvu murskosoboške bolnišnice so za STA povedali, da v tem trenutku ne poznajo nobenih novih dejstev glede domnevne ovadbe. Kot so pojasnili, nimajo nobenega uradnega dokumenta o tem, da bi naj bila ovadba vložena, niti proti komu. So pa seznanjeni s potekom preiskave, ki se nanaša na domnevne prekoračitve pooblastil v zvezi z obračunavanjem storitev v njihovi bolnišnici.

"Po obravnavi bolnika, v skladu z navodili Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), v bolnišnici opredelimo vrsto obravnave, ki je podlaga za pripravo obračuna zavarovalnici. In vsako leto si prizadevamo zagotoviti primerno oskrbo predvidenemu številu ambulantnih in hospitaliziranih bolnikov, po pogodbenih obveznostih bolnišnice z ZZZS. Glede na realizacijo programa je v skladu z opredelitvami ZZZS možno opredeljevanje med ambulantno in hospitalno obravnavo. Takšen način obračunavanja je stalna praksa v vseh slovenskih zdravstvenih ustanovah," so še pojasnili v murskosoboški bolnišnici.