Zanimivosti

35 odstotkov žensk žrtev nasilja

STA / J.P.
20. 6. 2013, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ena od treh žensk na svetu je žrtev spolnega ali fizičnega nasilja, kaže danes objavljeno poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Thinkstock
Neprijetna resnica

Kot ugotavljajo, se 35 odstotkov žensk po svetu sooča s pretepanjem ali posilstvi, pogosto pa so napadalci njihovi partnerji.

Raziskava je tudi pokazala, da kar 38 odstotkov ženskih žrtev umorov ubijejo partnerji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napadi, ki jih doživljajo ženske, imajo pogosto dolgoročne posledice, od depresije do odvisnosti od alkohola in okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi.

"Te ugotovitve so jasno sporočilo, da je nasilje nad ženskami globalni zdravstveni problem epidemičnih razsežnosti," je dejala generalna direktorica WHO Margaret Chan. Dodala je, da bi lahko tudi zdravstveni sistemi po svetu naredili več za ženske, ki so tarča nasilja.

Po oceni WHO bi morali biti zdravstveni delavci bolje usposobljeni za prepoznavanje nasilja ter za pomoč žrtvam na zaupen način in tudi za pomoč pri premagovanju psihičnih travm.

"Te ugotovitve so jasno sporočilo, da je nasilje nad ženskami globalni zdravstveni problem epidemičnih razsežnosti," je dejala generalna direktorica WHO Margaret Chan. 

Regija z največ nasilja nad ženskami je po podatkih WHO Južna in Jugovzhodna Azija, kjer je žrtev 37,7 odstotka žensk. Le nekoliko bolje se godi ženskam v arabskem svetu, kjer jih je tarča nasilja 37 odstotkov.

V državah Latinske Amerike se z nasiljem sooča 30 odstotkov žensk, v Vzhodni Evropi in Srednji Aziji pa četrtina.

Najmanj je nasilja nad ženskami v Severni Ameriki, Zahodni Evropi in Oceaniji, kjer jih je po oceni WHO prizadetih 23 odstotkov.