Zanimivosti

Poteza, ki bi trg mobilne telefonije obrnila na glavo

STA / S.R.
20. 6. 2013, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški računalniški velikan Microsoft naj bi pred kratkim poskušal kupiti Nokiino proizvodnjo mobilnih telefonov.

Reuters
Microsoft je želel prevzeti Nokiin mobilni posel.

Po poročanju finančnega časnika Wall Street Journal naj bi pogajanja že krepko napredovala, a so jih prekinili, tudi zaradi cene ter negotovega položaja Nokie, ki je trgu razmeroma pozno ponudila pametne telefone. Ta posel bi panogo proizvodnje mobilnih telefonskih aparatov postavil na glavo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Microsoft in Nokia že dve leti sodelujeta pri pametnih telefonih. Nokiin model Lumia namreč uporablja operacijski sistem Windows Phone, vendar pa doslej ni dosegel kakšnega večjega uspeha.

Čeprav se jim prodaja povečuje, pa Finci še vedno daleč zaostajajo za številkami, ki jih dosegata Apple s svojimi iphoni ter Samsung z galaxyji. Operacijski sistem Windows Phone sicer po izračunih podjetij za tržne raziskave Gartner in IDC sicer povečuje tržni delež, vendar pa še vedno obvladuje zgolj tri odstotke trga.

Že v preteklosti so se vedno znova pojavljale govorice, da se utegne Microsoft ozreti po Nokii. Denarja za prevzem ima zagotovo več kot dovolj. Nokia je trenutno na borzi vredna manj kot enajst milijard dolarjev, Microsoft pa je z lastno tablico surface tudi dokazal, da ima ambicije ne le kot ponudnik programske, temveč tudi strojne opreme. Vendar pa ni verjetno, da bi pogajanja še enkrat stekla, piše Wall Street Journal.

Po informacijah časnika naj bi pogovori potekali vse do začetka tega meseca v Londonu. Microsoftov tiskovni predstavnik tega ni želel komentirati, v Nokii pa so povedali, da z Microsoftom tesno sodelujejo, zato redna srečanja niso nič neobičajnega.

Da razmišljajo o prevzemu nekoč vodilnega proizvajalca mobilnih telefonskih aparatov na svetu, je ta teden potrdil tudi eden od vodilnih pri kitajskem proizvajalcu pametnih telefonov Huawei. Iz koncerna so sicer hitro sporočili, da o tem niso imeli nobenih konkretnih načrtov.

Huawei se je medtem uspel povzpeti na tretje mesto v panogi, za Samsungom in Applom. Nokia pa je v obdobju razcveta pametnih telefonov predolgo vztrajala pri lastnem operacijskem sistemu Symbian in zato ponujala premalo zanimive naprave.