Slovenija

V naslednjih dneh na cestah še več radarjev

STA / S.R.
20. 6. 2013, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prometna policija bo prihajajoči konec tedna na cestah poostreno nadzirala hitrost vožnje, ki še vedno ostaja med glavnimi vzroki hudih prometnih nesreč.

Policija.si
V naslednjih dneh vozite po omejitvah.

Svoje sile pa bo usmerila tudi v pretočnost prometa, je v izjavi za javnost napovedal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.Vehovec je pojasnil, da policija v letošnjem letu beleži za 22 odstotkov manj prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani. V teh prometnih nesrečah je za desetino manj ljudi dobilo lažje poškodbe, za 40 odstotkov manj pa jih je hudo poškodovanih.

Žal pa policija ugotavlja, da je število mrtvih v prometnih nesrečah v letošnjem letu večje kot lani. Doslej je namreč na slovenskih cestah umrlo že 52 udeležencev v prometu, v enakem obdobju lani pa 41, je pojasnil Vehovec.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč, zaradi katerih ljudje umirajo ali se huje poškodujejo, po njegovih besedah ostaja neprilagojena hitrost. V letošnjem letu je v takšnih prometnih nesrečah umrlo že 18 ljudi, v enakem obdobju lani pa 15.

Pri tem je Vehovec posebej opozoril na voznike motornih koles. Med letošnjimi žrtvami prometnih nesreč jih je že deset in v večini primerov je bil vsaj posredni vzrok tudi hitrost.

"Na voznike želimo vplivati predvsem tako, da se zavedo, da je hitrost v prometu nevarna."

Policija se bo zato prihajajoči konec tedna, od petka pa do ponedeljka, v okviru akcije Hitrost - počasneje je varneje osredotočila predvsem na umirjanje hitrosti. Policisti bodo torej v prvi vrsti nadzirali hitrost in pri tem uporabili vsa tehnična sredstva, ki jih imajo na voljo.

"Na voznike želimo vplivati predvsem tako, da se zavedo, da je hitrost v prometu nevarna," je poudaril Vehovec. Voznike je pozval, naj v prometu ravnajo defenzivno in naj spoštujejo prometne predpise, zlasti omejitve hitrosti.

Opozoril je še, da je pred nami konec tedna, ko se končuje tudi šola, zato policija na cestah pričakuje zgostitev prometa. Če se bodo vozniki odpravljali proti turističnim krajem, naj računajo na to, da bo pot trajala nekoliko dlje in da naj se zato na pot odpravijo pravočasno.

V prometu pa naj bodo vozniki zlasti strpni in umirjeni. "Zagotovo je želja vseh, da na cilj pridejo pravočasno in varno," je pojasnil. Policija bo zato v prihajajočem koncu tedna svoje sile usmerila tudi v pretočnost prometa, je pojasnil.

Glavno odgovornost za prometno varnost pa še vedno nosijo udeleženci sami, zato jih Vehovec poziva k strpnemu in umirjenemu ravnanju v prometu.