Zanimivosti

Človek, ki se je naučil videti

J. P.
17. 6. 2013, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

47-letni Daniel Kish iz Kalifornije v ZDA je slep od rojstva, kar pa ga ne ovira pri aktivnem življenju, ki vključuje kolesarjenje in pohodništvo.

Youtube / Zajem zaslona
Daniel Kish

To je poseben mehanizem, ki netopirjem omogoča, da se znajdejo v temi.

Daniel se je rodil z agresivno obliko raka, ratinoblastomom, najpogostejšim malignim očesnim tumorjem v otroški dobi. Tako so mu morali zdravniki pri le trinajstih mesecih odstraniti obe očesi, da so mu rešili življenje. Od takrat živi z očesnima protezama.

Četudi ni nikoli videl ne človeka ne avtomobila ali drevesa, mu ne povzroča težav manevriranje skozi prepreke v kakršnem koli okolju, izključno zaradi ehologacije, ki jo izvaja že od mladih nog.

Poenostavljeno rečeno, Daniel vidi z zvokom. Vsako okolje in površina premore lastni akustični podpis, katerega je Daniel zmožen prepoznati s kratkim, ostrim tleskom jezika.

S tem ustvari zvočne valove, ki potujejo s 305 m/s in se pri tem odbijejo od vsakega predmeta, ki ga obkroža. Z enako hitrostjo se nato vrnejo k njemu, a znatno stišani.

Skupina španskih raziskovalcev je ugotovila, da je način tleskanja z jezikom ob nebo, kakršnega se poslužuje Daniel, idealen za zajemanje odmevov. Tudi stroj tega ne bi mogel izvajati bolje.

Daniela ehologijo utemeljuje z dvema dejstvoma: prvi je postavitev naših ušes, ki omogoča lažje prepoznanje izvora zvoka. Drugi je odličen sluh, saj slišimo veliko bolje kot vidimo. Z odbijajočim se zvokom si Daniel v glavi ustvarja tridimenzionalne podobe obkrožujočega ga okolja.

Medtem ko sestavo stavbe denimo le stežka razbere, mu razporeditev ne dela težav. Daniel je leta 2000 ustanovil posebno organizacijo, ki poučuje ehologacijo.