Zanimivosti

Pomen zvezde Sirij za človeštvo

J. P.
20. 5. 2013, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zvezda Sirij velja za darovalko življenja vse od rojstva civilizacije do današnjih časov.

Wikipedia
Obstaja skupen vir mitov, ki bi razlagal njihovo enotnost?

Kulturnim razlikam in časovnim presledkom navkljub pa so zvezdi pripisovani enaki skrivnostni atributi, najdejo pa se mnogi, ki vlečejo vzporednice med človeško evolucijo in zvezdo Sirij, ki pomeni eno največjih skrivnosti človeštva.

Stare civilizacije

V starem Egiptu je Sirij, del ozvezdja Veliki pes, veljal za najpomembnejšo zvezdo, saj je bil v astronomskem smislu temelj egipčanskega religioznega sistema, s katerim so bila povezana bolj ali manj vsa božanstva. Pojav zvezde na nebu so tako običajno spremljala praznovanja. »Pasja zvezda« je pomenila prihod vročih in sušnih dni julija in avgusta, od koder menda tudi izhaja izraz »pasji dnevi«. Tako je Velika piramida v Gizi domnevno usklajena z zvezdami, predvsem s Sirijem – njihova svetloba, ki je prihajala skozi skrivnostne zračne jaške, je bila uporabljana kot del obredov. Zanimiv vidik zvezde Sirij je razvoj njene simbolike, saj jo je več velikih civilizacij tako ali drugače povezovalo s pasjo formo, vključno s Kitajci, Japonci in plemeni Severne Amerike.

Dogoni

To pradavno afriško pleme iz Malija je menda poznalo podrobnosti o zvezdi Sirij, ki jih ni mogoče dognati brez uporabe natančnih inštrumentov. Razumeli naj bi dvojno naravo zvezde, ki v resnici sestoji iz dveh: Sirija A in Sirija B. V dogonski mitologiji človeštvo izhaja iz Nommov – rase dvoživk s planeta, ki je krožil okrog zvezde Sirij. Ti naj bi bili se spustili z neba v plovilu v spremstvu ognja in groma, nato pa prve civilizacije podučili o njihovem in našem sončnem sistemu, ljudje pa so ta znanja vpletli v svoje religije. Mitološki sistem Dogonov je na moč podoben sistemom civilizacij, kot so sumerska, egipčanska, izraelska in babilonska, saj vključuje mitski arhetip »učitelja od zgoraj«. Okultisti podobnosti med civilizacijami pripisujejo Atlantidi, katere preživeli naj bi se bili zatekli tako k Egipčanom kot k Majem in jim posredovali svoje znanje, ki jim ga je predal njihov arhetip.

Skrivne združbe in okultni simbolizem

V prostozidarstvu zvezda Sirij pomeni vseprisotnost Stvaritelja in njegovo vsevednost ter ideal, h kateremu morajo stremeti vsi prostozidarji, kar pogosto ponazarja tudi prostozidarska umetnost. Koncept posvojitve dvojne narave sveta skozi alkimistično metamorfozo simbolično pomeni zveza med Ozirisom in Izido, iz katere pride zvezdni otrok, izpopolnjen prostozidarski človek.

Red vzhodne zvezde velja za žensko različico prostozidarstva, čeprav se lahko včlanijo tudi moški, je imenovan neposredno po zvezdi Sirij, in ne, kot velja splošno prepričanje, po zvezdi, ki je tri modrece vodila do Jezusa.

Aleister Crowley in Kenneth Grant

Crowley je svoj okultni red imenoval Red srebrne zvezde, kar se neposredno nanaša na zvezdo Sirij. Njegov domnevi stik s svetim angelom varuhom izvira ravno od zvezde Sirij.

Njegov vajenec Grant je zvezdo opisoval kot središče magičnih magnetnih moči in verjel, da pomeni ključ do resnic. Njegova najpomembnejša teza povezuje zvezdo Sirij, Zemljo in egipčansko božanstvo Set – slednji je veljal za svetlobo juga, v Egiptu pa je bil znan kot An (pes), torej Set-An – Satan, gospodar vročih regij, pozneje v moralnem smislu interpretiranih kot pekel.