Zanimivosti

Letalo na sončno energijo bo prečilo ZDA

J. P.
9. 5. 2013, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skorajda petnajst let po tistem, ko je zaključil prvo potovanje okoli sveta z balonom brez postanka, Bertrand Piccard še ni izgubil avanturistične žilice.

Wikipedia
Potovalna hitrost 85 km/h

Švicarski raziskovalec se je v letalu na sončno energijo podal na potovanje čez ZDA. Letalo, imenovano 'Solar Impulse', lahko leti podnevi in ponoči, ne da bi uporabljalo kakršno koli gorivo. Potovanje, ki bo potekalo od Kalifornije na zahodni obali ZDA pa do New Yorka na vzhodni, naj bi trajalo več mesecev.

Piccard je v petek, 3. 5., vzletel s kalifornijskega letališča Moffett, naslednji dan, 4. 5., pa je pristal na mednarodnem letališču Sky Harbor v Phoenixu. Potovalna hitrost letala znaša 85 km/h. Piccard pravi, da je bil let čez ZDA brez goriva njegova fantazija več desetletij. Z letom želi promovirati okolju neškodljive tehnologije, za katere pravi, da so za naš planet skrajno pomembne.

Ultralahko letalo med letom dobiva sončno energijo skozi sončne celice, ki prekrivajo celotni premer njegovih kril. Ta energija se tudi shranjuje v baterijah na krovu letala, kateremu te nato omogočajo letenje v oblačnih razmerah oziroma ponoči. Zaradi majhne teže je to izredno občutljivo, zato od pilota terja nenehno pozornost in buden nadzor.

Vseeno pa Piccard dodaja, da se devetnajsturni let sliši bolj naporno, kot je, letalo pa naj bi lahko preneslo tudi veliko daljša potovanja. V teoriji bi bilo letenje z njim mogoče brez postanka, a pilota poleg počitka pestijo tudi druge fiziološke potrebe, letalo pa ne premore avtomatskega letenja.

Pri pilotiranju enosedežnega letala čez Severno Ameriko se bosta izmenjevala Piccard in soustanovitelj letala Andre Borschberg. Potovanje je razdeljeno na pet delov s postanki v Phoenixu, Dallasu, St. Louisu, Washingtonu D. C. in New Yorku. Vsak del je in ga bodo neposredno prenašli na internetu, vključeni bodo tudi podatki o položaju letala, višini, hitrosti ter notranjost kabine. Posnetke bodo prenašali iz kontrolnega centra v Švici.

Podvig je del pobude 'Clean Generation', ki promovira prijazno tehnologijo, v svojih vrstah pa premore številna velika imena, med drugim režiserja Jamesa Camerona in nekdanjega podpredsednika ZDA, Ala Gora.