Zanimivosti

Najdragocenejša knjiga

J. P.
18. 4. 2013, 07.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Del ameriške zgodovine bo kmalu na voljo na dražbi. Njegovi trenutni lastniki se nadejajo rekordnih zneskov, porabili pa jih bodo v plemenite namene.

Zajem zaslona

Knjiga velja za najbolj dragoceno na svetu, saj je bila prva, ki je bila natisnjena v ZDA. Natisnjena leta 1640 bo kmalu na voljo na dražbi, kjer ocenjujejo, da bo prinesla slabih 23 milijonov evrov.

Ohranjenih je le še enajst bolj ali manj celovitih izvodov.

Člani bostonske cerkve »Old South Church«, katere član je bil tudi Samuel Adams, v njej pa je bil krščen Benjamin Franklin, so odobrili prodajo enega izmed dveh izvodov. Bostonska cerkev je ob nekem času imela v lasti šest izvodov. Ena je sedaj v knjižnici v Ameriškem kongresu, druga na Univerzi Yale in tretja na Univerzi Brown.

Cerkev iz Bostona odlično ohranjen izvod prodaja, ker potrebuje finančno injekcijo. Knjiga je v Cambridgeu v Massachusettsu izdala puritanska ločina anglikanske cerkve iz Massachusettske kolonije Bay.

Izšla je dvajset let po tistem, ko so v Plymouthu pristali prvi romarji iz Evrope. Na tiskarskem stroju, ki je bil prepeljan iz Londona, so natisnili tisoč sedemsto izvodov. Vsebuje angleške prevode psalmov iz hebrejščine, za katere so puritanci verjeli, da so ključni, ko pride do vprašanja odrešenja.

Knjiga psalmov velja za ikonično delo, saj predstavlja začetek pismene Amerike. Njen izvod je bil nazadnje na dražbi leta 1947, kjer je prinesel  114.000 evrov – več kot Gutenbergova Biblija.