Zanimivosti

Znanstveniki opazujejo izjemno močno sevanje

STA / S.R.
17. 4. 2013, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Astronomi zadnje dni intenzivno preučujejo izjemno količino sevanja gama žarkov, ki jih oddaja Markarian 421, blazar, ki gosti ogromno črno luknjo.

Astronomerica
Markarian 421

Sevanje svetlobe, ki ga oddaja, je najmočnejše, kar so jih kdaj opazovali astronomi, poroča britanski BBC. Blazar je zelo zgoščen kvazar, vesoljsko telo, ki oddaja ogromno količino energije. Običajno gre za aktivno veliko spiralno galaksijo s supermasivno črno luknjo v središču, ki ob "hranjenju" z materijo oddaja ogromno količino sevanja celotnega elektromagnetnega spektra.

Tovrstne aktivne galaksije oddajajo izjemno intenziven tok svetlobe z energijo, ki je za več tisoč milijardkrat močnejša od svetlobe, ki jo vidimo mi. Kako pride do gama žarkov s tako izjemno energijo, pa je za znanstvenike še vedno uganka.

Tok tega blazarja je tokrat usmerjen tudi proti Zemlji, zato je zanimanje astronomov izjemno, še navaja BBC. Številni teleskopi, od optičnih do radijskih, opazujejo ta tok Markariana 421, do "izbruha" pa je prišlo tudi med srečanjem Ameriškega fizikalnega združenja v Denverju.

"Zelo razburljivo je, da lahko izmenjujemo ideje, za kaj gre pri tej stvari, medtem ko smo vsi na istem prostoru," je za BBC dejal Greg Madejski iz Instituta Kavli za astrofiziko delcev in kozmologijo.

Markarian 421 je sicer že bil katalogiziran kot blazar in je od leta 1996 že nekajkrat oddajal sevanje. A količina sevanja, ki jo je začel oddajati prejšnji teden, pa je astronomi še niso zabeležili, še navaja BBC. "Šokirana sem in očarana, kako svetel je," je navdušenje opisala Juli McEnery iz Fermijevega teleskopa za žarke gama.

Delo za znanstvenike se zdaj šele začenja. Iz opazovanj bodo lahko ugotavljali, kako je blazar spreminjal sevanje v različnih spektrih elektromagnetnega sevanja in na ta način preverili svoje modele, kako hitri delci znotraj toka svetlobe vplivajo na svetlobo visoke energije.

"Dalo nam bo veliko podatkov, kako ti delci dobijo energijo za tako spektakularen pojav," je za BBC pojasnil profesor Madejski iz teleskopa NuStar X-ray. "Zdaj pijemo s slapa," je ponazoril, kako veliko količino pomembnih podatkov dobivajo.