Zanimivosti

Skoraj profesionalec - Nikon D7100

S.R.
21. 2. 2013, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nikon je predstavil napredni fotoaparat Nikon D7100, ki bo svoje mesto našel v rokah vseh zelo zahtevnih ljubiteljskih fotografov, ki za svojo ceno želijo kar najboljše.

Nov Nikon D7100 je zmogljiv fotoaparat formata DX z ločljivostjo slikovnega senzorja 24,1 milijona slikovnih točk in s profesionalnim 51-točkovnim sistemom samodejnega ostrenja (enakega uporabljata zmogljivejša fotoaparata D4 in D800) ter funkcijo 1,3-kratnega prirezovanja (1,3x crop mode), ki razširi možnosti DX formata. 

V D7100 vgrajen slikovni senzor CMOS formata DX s 24,1 milijona efektivnih slikovnih točk je brez vgrajenega optičnega nizkopasovnega filtra (OLPF), kar omogoča večjo ostrino tudi pri najmanjših podrobnostih fotografij oziroma struktur, kot so lasje in perje. Za obdelavo posnetkov, natančnejšo reprodukcijo živih barv in izpopolnjeno zmanjšanje šuma skrbi hiter in zelo učinkovit procesor za obdelavo slik EXPEED 3, ki je enakovreden tistim v dražjih modelih, kot sta D4 in D800. Iz dražjih modelov je prevzet tudi sistem samodejnega ostrenja, to je 51-točkovni AF s 15-imi križnimi senzorji.  Delovanje AF je mogoče pri kombinirani vrednosti zaslonke f/8, kar omogoča uporabo več kombinacij objektivov in telepretvornikov. Za natančno izostritev tudi v najbolj temnih pogojih, vključno s fotografiranjem v mesečini, lahko uporabite AF z zaznavanjem faz do najmanjše svetlosti –2 EV.

Izboljšana izkušnja z 1,3-kratnim prirezovanjem

Visoka občutljivost ISO od 100 do 6400 z možnostjo povečanja do 25.600 omogoča boljše rezultate tudi v slabo osvetljenih ali temnih razmerah. Poleg tega lahko z D7100 fotografiramo hitro premikajoče se motive s hitrostjo do 6 posnetkov na sekundo (v načinu DX). Funkcija obrezovanja formata DX za faktor 1,3 razširi spekter možnosti formata DX - dodatni telefoto učinek, večja hitrost (do 7 posnetkov na sekundo), možnost snemanja videoposnetkov v polni ločljivosti pri 50i/60i in izredno široko območje pokritosti AF vse do robov za izjemen zajem motiva. Kombinacija teh funkcij omogoča edinstvene možnosti za fotografiranje divjine in dinamičnega dogajanja.

Ergonomska oblika in intuitivno delovanje

8-cm/3,2-palčni zaslon LCD z 1.229.000 točkami in širokokotnim pogledom za intenzivno rabo omogoča jasno in natančno uokvirjanje. Dvojna reža za pomnilniške kartice SD (združljive z UHS-I) zagotavlja večjo prilagodljivost pri načinu fotografiranja in shranjevanja slik in videoposnetkov. Lahko in trpežno ohišje fotoaparata Nikon D7100 z zgornjim delom in pokrovom na zadnji strani iz magnezijeve zlitine je zelo odporno na prah, padce in različne vremenske razmere. Zato je ta fotoaparat v primerjavi z drugimi v svojem razredu izjemno trpežen in hkrati priročno lahek. Pri teži le 675 gramov so povezani deli fotoaparata varno zaščiteni pred vlago in prahom, funkcija čiščenja slikovnega senzorja pa se samodejno aktivira, ko se fotoaparat vklopi ali izklopi. Mehanizem sprožilca je bil testiran v 150.000 testnih krogih v težkih pogojih.

Video posnetki v polni ločljivosti HD z dvema formatoma

Visoki standardi kakovosti slik in preprosto delovanje se ne spremenijo niti pri zajemanju videoposnetkov v polni ločljivosti HD, kar fotografu omogoča, da posname videoposnetke v polni ločljivosti HD (1920 x 1080) s hitrostjo sličic do 60i/50i v načinu 1,3-kratnega prirezovanja in do 30p/25p/24p v formatu DX. Vrsto ustvarjalnih učinkov, kot je izbirna barva, lahko uporabite v realnem času. V fotoaparat je vgrajen stereo mikrofon, ki je združljiv tudi z zunanjim mikrofonom ME-1.

Jasni posnetki prizorov z visokim kontrastom

Pri fotografiranju prizorov z visokim kontrastom  s funkcijo Aktivno D-osvetljevanje (ADL) se jasne podrobnosti ohranijo tako v močno osvetljenih delih scen kot v sencah, tudi če se motiv premika. V načinu uravnotežene osvetlitve je moč bliskavice optimalno prilagojena. Za motive z velikimi razlikami osvetlitve je v pomoč funkcija visokega dinamičnega razpona (HDR), ki ohranja podrobnosti tako na temnih kot tudi na svetlih območjih slike, tako da dve zaporedni sliki zajame z različnimi osvetlitvami, nato pa ju združi v eno.

V D7100 je na voljo veliko posebnih učinkov, ki poskrbijo za izvirnost fotografij in video posnetkov, kot so izbirna barva, miniatura, intenzivna osvetlitev in temen motiv, obris, barvna skica in nočni pogled. Te učinke lahko uporabite v realnem času prek ogleda v živo in tako vidite rezultat že med fotografiranjem.

NOVO – preprosto fotografiranje z daljinskim upravljalnikom

S fotoaparatom D7100 Nikon predstavlja tudi nov brezžični daljinski sprejemnik-oddajnik WR-1. Slednji  ima točkovni matrični prikaz in nekaj naprednih funkcij, ki uporabniku omogočajo nadzor večine funkcij fotografiranja – od preproste sprožitve sprožilca na daljavo do zahtevnih sistemov z več fotoaparati.  Fotograf ima možnost, da si ogleda in spremeni nastavitve fotoaparata, ko je WR-1 nameščen na fotoaparatu Nikon D7100. Vnaprej lahko programira različne scenarije fotografiranja, vključno s hkratnim fotografiranjem, zaporednim fotografiranjem v intervalih in po meri nastavljeno zakasnitvijo sprostitve sprožilca. Neovirana komunikacija para oddajnikov-sprejemnikov WR-1 je zagotovljena z delovanjem na radijskih frekvencah, poleg tega pa imata obseg delovanja do 120 metrov, kar se lahko še razširi, če uporabite kombinacijo več oddajnikov-sprejemnikov WR-1 in/ali WR-R10.

Fotoaparat bo na voljo od 21. marca po ceni 1.179 EUR (samo ohišje), v kompletu z objektivom 18-105 mm VR pa po ceni 1.399 EUR.