Zanimivosti

Moral je tudi ubijati

S.R.
22. 1. 2013, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Princ Harry oziroma Kapitan Wales, kot ga kličejo soborci je končal petmesečno služenje vojaškega roka v Afganistanu. Kot pilot helikopterja je bil tokrat precej več na prvi bojni liniji.

Po odhodu iz province Helmand v Afganistanu je princ priznal, da je tokrat s helikopterjem tipa ''apache'' kot kopilot in strelec tudi ubijal sovražne borce. V primerjavi s prejšnjima dvema ''obiskoma'' Afganistana v letih 2007 in 2008 (takrat je služil kot pripadnik kopenske vojske) je v bojnem helikopterju videl precej več akcije.

Na sprednjem sedežu helikopterja je bila njegova naloga, da strelja na vse, kar ogroža prijateljske sile na tleh. Tako je moral tudi prožiti orožje, čeprav je v isti sapi priznal, da je šlo ve veliko misijah za preprosto zastraševanje sovražnika. Glede sovražnikov, ki jih je ubil, pa ima Princ Walesa precej preprosto logiko: ''vzemi življenje, da rešiš življenje''.  

Glede življenja v bazi je Kapitan Wales povedal, da je bil v 662. eskadrilji, ki šteje 130 mož ''enak med enakimi''. Tako je skupaj s soborci jedel v menzi, med čakanjem na polete pa so igrali videoigre in gledali filme. No ja, ko pa je Harry v bazi srečal britanske vojake, ki ga niso poznali, je dobil precej več pozornosti, kot si je želel. Čeprav je bil v svoji eskadrilji enak med enakimi, pa so pripadniki preostalih vojaških enot nanj še vedno gledali kot na princa in ne kot na običajnega vojaka, kar je bilo za Harryja precej neprijetno. Prav tovrstna pozornost je bila še en razlog več, da je Kapitan Wales še toliko raje poletel na misije.