Mali šef slovenije

Žiranti o tem, kako podati kritiko otroku

E.J.
8. 4. 2019, 20.45
Deli članek:

Kako otroku povedati, da bi nekaj lahko naredil drugače oziroma bolje? O tem izzivu smo se pogovarjali tudi z Mojco Trnovec, edino žensko žirantko v šovu.

Pop TV
Žiranti Jorg Zupan, Mojca Trnovec in Uroš Štefelin pravijo, da se jih otroci za zdaj ne bojijo.

Za nami je že druga oddaja resničnostnega šova Mali šef Slovenije, v katerem si je 16 osnovnošolcev nadelo predpasnike in se pognalo v boj za nagrado – pa ne zase, ampak za svojo šolo. Njihove krožnike ocenjujejo trije žiranti, priznani in izkušeni kuharski mojstri, ki pa so vedno znova postavljeni pred dilemo, kako neizprosni so lahko oziroma kako ocenjevati delo otrok, kako jim podati kritiko, saj gre vendarle le za otroke. »Ravno to je najtežje, ker sem tudi sama postavljena pred to vprašanje: kako otroku podati kritiko, da ga ne prizadeneš, pa vendar mu moraš povedati, kaj bi lahko nekaj naredil bolje. Ugotovila sem, da moram biti nežna in občutljiva, saj lahko s preostro kritiko pri otroku kakšne odlične zamisli zatreš že v kali. Otroke je treba predvsem poslušati, se z njimi pogovarjati in skozi pogovor pokazati, kaj je bilo narobe in kako bi to lahko popravili,« pravi Mojca Trnovec, edina ženska sodnica. Jorg Zupan, moški žirant, meni podobno: »Kako kritiko povedati na lep način, da jo otrok lahko sprejme – to je kar izziv.« Tretji žirant Uroš Štefelin pa pravi, da od otrok pričakuje le, da bodo predstavili dobre krožnike, da se bodo torej potrudili po najboljših močeh, in predvsem bi rad pokazal, da je kuharski poklic lep, ter spomnil, da je kuhinja središče vzpostavljanja odnosov, saj je družina, ki skupaj kuha in je, tudi vesela in povezana.

POP TV
Gledalci so presenečeni nad tem, kakšne jedi znajo pripravljati osnovnošolci.

PRIPRAVLJAJO DOBRE KROŽNIKE

»Naši mali kuharji so zelo hudomušni, vedoželjni in pozitivno razposajeni,« pravi Mojca, ki smo jo ujeli med delom. »Moram poudariti, da so tudi strašno zadovoljni in ponosni, da opravljajo delo za svojo šolo, torej imajo poslanstvo. Zato so toliko bolj spoštljivi in tudi trudijo se,« pohvali mlade kulinarične strokovnjake. »Njihovi krožniki so za njihovo starost zelo dobri. In ljudje me sprašujejo: ali ti otroci res znajo vse to skuhati, pripraviti? Seveda znajo! To so otroci, ki lahko vse informacije, od A do Ž, najdejo na spletu in jih preizkusijo. No, seveda pa je tukaj še ideja, tista izvirnost, ki je na spletu ne najdejo, in tudi to je tisto, kar iščemo.«