Jernej Kuntner

Lika sta si različna kot Gorenjska in Dolenjska

Eva Jandl
13. 1. 2022, 19.28
Deli članek:

Priljubljeni igralec Jernej Kuntner, ki ga gledamo v kar dveh serijah, je napisal že drugo knjigo. Kako je igrati v dveh serijah hkrati tako različna lika ter od kod ljubezen do knjig in branja?

Ksaver Šinkar
Jernej Kuntner

Jernej Kuntner, priljubljeni slovenski igralec, režiser in sinhronizator risank, ima še en talent: pisateljevanje. Pred nekaj leti je že izdal svojo prvo delo, otroški slikanico Beli krtek Albin, zdaj pa napoveduje že drugo slikanico z naslovom Hitri počasne, ki pa je malce drugačna knjiga. Gre za tipno slikanico, v lahko berljivem načinu je nadvse primerna za otroke z okvarami vida, motnjami v duševnem razvoju, otroke z disleksijo pa tudi za oklevajoče bralce in priseljence, ki še ne obvladajo dobro slovenskega jezika oziroma se ga učijo.

V DVEH SERIJAH HKRATI

Jernej pravi, da se je v njegovi družini vedno veliko bralo, saj je njegova mama gimnazijska profesorica, oče pa je igralec in pesnik. Že od mladih nog je tako dobival zgled za branje in odnos do knjig ter pravi, da mu je lep odnos do pisane besede uspelo prenesti tudi na svoja otroka. 

Jerneja lahko gledamo v kar dveh serijah, zato nas je zanimalo, ali je takšno snemanje naporno, saj je treba vseskozi preklapljati med dvema likoma, in kdaj sploh najde čas za pisanje.

»Res je, trenutno imam v v ognju dve železi, župana Karla v seriji Za hribom pa nekdanjega kmetskega delavca Naceta Grošlja v Sekirci v med. Intenzivno sem obe glavni vlogi snemal od maja do julija lani, kar je bil res gigantski napor. Preklapljanje med likoma mi je povzročalo še najmanj težav. Bolj strašna noč je bila, če parafraziram pesnika, iskanje terminov, usklajevanje teh in moja prisotnost na obeh snemalnih mestih, igranje in pomnjenje tekstov ... Oba lika pa sta seveda povsem različna, tako kot sta si različni Gorenjska in Dolenjska,« nam je povedal igralec.