Izgubil naziv

Sramota v britanski kraljevi družini

L.J.
13. 1. 2022, 19.28
Posodobljeno: 13. 1. 2022, 19.31
Deli članek:

V britanski kraljevi palači so sporočili, da je princ Andrew, sin kraljice Elizabete II., ostal brez svojih častnih vojaških položajev, odreči pa naj bi se moral tudi nazivu kraljeva visokost.

Profimedia
Princ Andrew

V Združenih državah Amerike proti princu Andrewu teče sodni postopek na podlagi civilne tožbe, ki jo je proti njemu zaradi spolnih zlorab vložila Virgina Giuffre. Andrew naj bi jo še 17-letno spolno zlorabil, v zlorabe pa sta bila vpletena tudi zloglasni spolni prestopnik Jeffrey Epstein ter njegova sostorilka in takratna partnerica Ghislaine Maxwell.

Zaradi obtožb o spolnih zlorabah se je moral princ Andrew že leta 2019 odpovedati opravljanju javnih kraljevih dolžnosti, ki pritičejo članom britanske kraljeve družine. Sedaj so mu odvzeli še častne vojaške položaje, ki jih je pridobil v svojem vojaškem službovanju. Prav tako naj ne bi smel več uporabljati naziva 'njegova kraljeva visokost'.

Odvetniki princa Andrewa so upali, da bo ameriški sodnik Lewis Kaplan sodni postopek proti princu opustil po tem, ko so bili v javnosti objavljeni dokumenti o skrivni poravnavi, ki sta jo leta 2009 dosegla Giuffre in Epstein, in v kateri sta se dogovorila, da proti Epsteinu na podlagi polmilijonske poravnave ne bo sprožila novih postopkov. A poravnava se nanaša zgolj na pritožbe Giuffre zoper Epsteina, ne pa tudi na princa Andrewa. Sodnik Kaplan je tako presodil, da na podlagi te poravnave ne bo opustil sodnega postopka zoper britanskega princa. V primeru, da se obtožbe Giuffre izkažejo za resnične, ji bo moral princ Andrew plačati večmilijonsko odškodnino, kar sicer za gospoda s takim poreklom ne bo prevelika kazen.